The Rock: Η “ευαίσθητη” φύση μιας στιβαρής μονοκατοικίας που χτίστηκε ως μέρος ενός βουνού
Ιανουάριος 02, 2018

The Rock: Η “ευαίσθητη” φύση μιας στιβαρής μονοκατοικίας που χτίστηκε ως μέρος ενός βουνού

Design

Το κατάμαυρο και επιβλητικό αρχιτεκτονικό “διαμάντι” που ακούει στο όνομα The Rock είναι μια δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier Général και εντοπίζεται σε ένα από τα πολυτελή προάστια στο Κεμπέκ του Καναδά! Το εκπληκτικό δείγμα της contemporary αρχιτεκτονικής είναι κυριολεκτικά κατασκευασμένο μέσα σε μία από τις κοιλότητες του βουνού που υπήρχε στην περιοχή, σε μια προσπάθεια των σχεδιαστών να το παρουσιάσουν ως “φυσική” συνέχεια της τοπογραφίας που απλώνεται γύρω του!

Η διώροφη μαύρη κατασκευή κυριαρχείται από το ξύλο και το τζάμι, ενώ ο σχεδιασμός της έχει ακολουθήσει τη γεωλογική αναφορά του χώρου, όπου στεγάζεται. Με το φυσικό ξύλο να επενδύει τις βεράντες και τα ποικίλα decks που απλώνονται γύρω του, το The Rock είναι μια εξαιρετική προσέγγιση εικονοποίησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του δάσους, που χαρακτηρίζει τις καλύβες και τα καταφύγια, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπει στους κανόνες που διέπουν το σκανδιναβικό design!

Στο interior design του σπιτιού, οι φυσικές ύλες συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, με τον ημιαίθριο χώρο που αντικαθιστά το κλασικό μπαλκόνι, να κλέβει την… παράσταση. Στο πρώτο επίπεδο της κατοικίας βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, με το πίσω μέρος της να “φιλοξενεί” ένα εκτενές deck που κάνει το εσωτερικό του σπιτιού να μοιάζει ακόμη μεγαλύτερο. Ο δεύτερος όροφος στεγάζει τα ιδιωτικά δωμάτια, ενώ εκεί ακριβώς έχει τοποθετηθεί και η ημιαίθρια βεράντα, που δίνει μεγαλύτερη “ανάσα” στη συνολική έκταση!

Με το ξύλο σε φυσικό χρώμα να επενδύει τα περισσότερα έπιπλα, αλλά και όλες τις οροφές του σπιτιού, η απόχρωση και το αποτέλεσμα έρχεται σε αντίθεση με τις πελώριες μαύρες τσιμεντένιες πλάκες που απαρτίζουν τα δάπεδα, με τη μορφή της μονοκατοικίας να αποκτά ένα λαμπερό και σύγχρονο βιομηχανικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, οι λουστραρισμένες επιφάνειες του πατώματος δημιουργούν απίθανες αντανακλάσεις του φωτός, δίνοντας την ευκαιρία στο σχεδιασμό να αναδειχθεί, παρά τη σκοτεινή προσωπικότητά του. Οι επιλογές των επίπλων στα καθιστικά και τα οικογενειακά δωμάτια κινούνται σε περισσότερο comforting υφές, αντισταθμίζοντας τον “ψυχρό” χαρακτήρα του σπιτιού, ενώ η κουζίνα είναι το κομβικό σημείο στο σπίτι και για το λόγο αυτό έχει επενδυθεί με λευκό πλακάκι, όπως και το μπάνιο!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να πάρεις μια ιδέα για την ξεχωριστή περίπτωση του The Rock!

Στην πίσω πλευρά του μαύρου σπιτιού εκτείνεται το ξύλινο deck που ενώνει την κατασκευή με τη βραχώδη επιφάνεια του βουνού.

Οι ξύλινες οροφές, οι λευκοί τοίχοι, τα αφράτα έπιπλα και το άπλετο φυσικό φως είναι οι πρωταγωνιστές στο σαλόνι της μονοκατοικίας.

Εντυπωσιακά στοιχεία, όπως η ολόμαυρη παραδοσιακή ξυλόσομπα, ενώνονται με τον contemporary χαρακτήρα του βιομηχανικού σπιτιού.

Αφαιρετική και minimal η αισθητική στο interior design, με το φυσικό τοπίο να πρωταγωνιστεί σε κάθε ευκαιρία.

Οι αντανακλάσεις του φυσικού φωτός στο γυαλιστερό μαύρο δάπεδο δημιουργεί απίθανες και σχεδόν “υγρές” επιφάνειες.

Η μινιμαλιστική κουζίνα εστιάζει στο ανοιχτόχρωμο ξύλο και τις λευκές επιφάνειες, όπως το πλακάκι που την επενδύει.

Η εσωτερική σκάλα που οδηγεί από το πρώτο στο δεύτερο επίπεδο είναι εξολοκλήρου φτιαγμένη από φυσικό και ακατέργαστο ξύλο.

Η προέκταση του σπιτιού είναι μια ημιαίθρια βεράντα, με γεωμετρικό χαρακτήρα, που προσφέρει θέα στο δάσος με τους σφενδάμους.

Η αρχιτεκτονική της πολυτελούς μονοκατοικίας ακολουθεί πιστά την τοπογραφία και τη γεωλογία της περιοχής, δημιουργώντας ποικίλες γεωμετρικές αναφορές.

Και στο μπάνιο της οικίας ακολουθείται το ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο, με το φυσικό ξύλο, τη λευκή ψηφίδα και το λαμπερό μαύρο σκυρόδεμα να δημιουργούν μια απίθανη σύνθεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ