"Nόον Έγνω": Η ομάδα που μας δείχνει τη Λάρισα του παρελθόντος και του παρόντος σε άλλη διάσταση
Ιούλιος 04, 2017

"Nόον Έγνω": Η ομάδα που μας δείχνει τη Λάρισα του παρελθόντος και του παρόντος σε άλλη διάσταση

"Nόον Έγνω" - Η Λάρισα αλλιώς
Είναι πραγματικά εκπληκτικά ανατρεπτικό και συνάμα θαυμάσιο τό πόσα πολλά και εξαιρετικά έχει να δώσει ακόμα αυτή η πόλη! Εκέί που λές ότι δεν κινείται τίποτα και κάνεις μαύρες σκέψεις για το μέλλον, να σου ξεπετάγονται νέες, υγιείς δυνάμεις που έρχονται να δώσουν ελπίδα και όνειρο σε μια Λάρισα που κινείται στον αστερισμό των καφέ και της νύχτας. Ναι, είπαμε καλά είναι κι αυτά αλλά μόνο με αυτά δεν πάς ΠΟΥΘΕΝΑ.. Και έρχεται μια ομάδα νεών Λαρισαίων που μας προτείνει να δούμε την πόλη μας κι αλλιώς... Πως; Aυτό ακριβώς εξηγούν στο Laif η Νικολέττα Νταγγάρα και η Κωνσταντίνα Κόντσα, μέλη της ομάδας "Νόον Έγνω".
Η «Νόον Έγνω» ιδρύθηκε το 2015 με έδρα τη Λάρισα. Πρόκειται για μια ομάδα νέων ανθρώπων που σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις πολιτιστικού,
τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος- μουσειοπαιδαγωγός- ξεναγός, Μαριάνα Κουρσάρη, κοινωνική ανθρωπολόγος, Καλλιόπη Λάκκα, συντηρήτρια έργων τέχνης- εικαστικός και Νικολέττα Νταγγάρα,  σχεδιασμός τουριστικών και πολιτισμικών δράσεων.

Ερ. Τι είδους ομάδα είναι η «Νόον Έγνω», ποιος ο σκοπός και οι θεμελιώδεις δράσεις για τις οποίες δημιουργήθηκε;

Απ. H Νόον Έγνω είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Ιδρύθηκε το 2015 με έδρα τη Λάρισα. Πρόκειται για μια ομάδα νέων ανθρώπων που σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις πολιτιστικού, τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Μέσα από την έρευνα και τη σύμπραξη, καταγράφουμε, μελετάμε και αφηγούμαστε τοπικές ιστορίες στα πλαίσια περιηγήσεων- ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.

Οι πρώτες μας δράσεις μέχρι στιγμής είναι θεματικές περιηγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και συλλόγους, μία μουσειολογική μελέτη στήνοντας ένα μουσείο σε σχολείο και μία εικαστική δράση. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου με μικρούς και μεγάλους μέσα από την τέχνη και την ιστορία, τα μνημεία και τις ιστορικές διαδρομές, τις εναλλακτικές δράσεις και εμπειρίες. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε καταστάσεις και δράσεις που θα  προκαλέσουν την ενεργοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών ώστε να επεμβαίνουμε από κοινού στην πόλη και γενικότερα στο δημόσιο χώρο. Κατά τη δική μας γνώμη, η ποιότητα ζωής ξεκινά από μία διαφορετική θέση  της καθημερινότητας, ένα όμορφο βίωμα και μία συλλογική απόπειρα να αλλάξουμε  προς το καλύτερο

Ερ. Πώς ακριβώς συλλάβατε την ιδέα δημιουργίας της ομάδας και προέκυψε το όνομα της;

Απ. Όλα προέκυψαν από την ανάγκη να μοιραστούμε τις γνώσεις, την εμπειρία και την προϋπηρεσία στον πολιτιστικό κυρίως τομέα –μαζί με τα παρακλάδια του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ιστορίας, της χειροτεχνίας, της παράδοσης κλπ. Είμαστε μια ομάδα γένους θηλυκού, τέσσερις νέοι άνθρωποι, που επλήγησαν  επαγγελματικά από την «κρίση»  και στραφήκαμε σε νέους δρόμους. Η μεταξύ μας γνωριμία και  η αγάπη για όλα  αυτά  που μελετήσαμε,  σπουδάσαμε και ταξιδέψαμε μας οδήγησαν στη δημιουργία της «ομάδας» μας.

Το βάπτισμα είναι από την Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ά, στ.3

«…πολλῶνδ᾿ἀνθρώπωνἴδενἄστεακαὶνόονἔγνω»

«…και ανθρώπων γνώρισε πολλών τους τρόπους και τη γνώμη…»

Σε ελεύθερη μετάφραση να δεις, να μάθεις, να γνωρίσεις, να ταξιδέψεις …

Ερ. Ποια είναι η φιλοσοφία των δικών σας ξεναγήσεων;

Απ. Η βασική ιδέα είναι να παρουσιάσουμε στους συμμετέχοντες τα πολλά πρόσωπα της πόλης και γενικότερα του τόπου που προσεγγίζουμε! Πρόθεσή μας είναι να ανατρέψουμε την καθιερωμένη ξεναγική προσέγγιση ενός τόπου, φέρνοντας στο προσκήνιο την έννοια της διαχρονίας, έννοια επίκαιρη και εξαιρετικά συναρπαστική. Ρίχνουμε φως σε μνημεία και σιντριβάνια, εκκλησίες και τζαμιά, ακάλυπτους και καφετέριες, ανθρώπους και μικρές ιστορίες και πολλά ακόμη!  Αντιμετωπίζουμε την πόλη σαν ένα ολοκληρωμένο σύνολο, ένα όλον όπου χωράνε το παλιό και το νέο, το όμορφο και το άσχημο, το ορατό και το μη ορατό, το διάσημο και το άσημο.

Μέσα από ένα εύληπτο και ευχάριστο αφήγημα, μία βιωματική και αρκετά διαδραστική εμπειρία, επιχειρούμε να «αναποδογυρίσουμε» τον τρόπο που βλέπουμε την πόλη μας και γιατί όχι; να επαναδιατυπώσουμε τη σχέση μας μαζί της!

Η φιλοσοφία των ξεναγήσεων μας είναι να μπορούν να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον άνθρωποι κάθε ηλικίας μία ξενάγηση. Να μάθουν και να συμμετέχουν διαδραστικά. Να ανακαλύψουν και άλλες πτυχές τις ιστορίας, των μνημείων, των ανθρώπων και της πόλης.

Να ξέρουν τι βλέπουν όταν περπατάνε στους δρόμους της πόλης και να είναι περήφανοι για την πολιτιστική κληρονομιά μας και όχι μόνο για τους πεζοδρόμους και τις καταπληκτικές καφετέριες και μαγαζιά που έχουμε.

Ερ. Τι αλλάζει, κατά την γνώμη σας, στα ως τώρα ξεναγικά δεδομένα της πόλης;

Απ. Αλλάζει ως προς το εναλλακτικό προϊόν που παρέχουμε και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Θεματικές περιηγήσεις και εναλλακτικές ξεναγήσεις με έμφαση, όπως έγιναν μέχρι τώρα π.χ. στη γαστρονομία, στην ιστορία του Πηνειού, αλλά και την παρουσίαση σημείων της πόλης  μέσα από φωτογραφίες του Λαρισαίου φωτογράφου Τ. Τλούπα.   Όλα αυτά απευθύνονται όχι μόνο στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, αλλά και στους ανθρώπους της πόλης. Έτσι, υπάρχει ένα άνοιγμα στο κοινό, αλλά και μία επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου προβολής της πόλης. Μέχρι πρόσφατα, ξενάγηση στη Λάρισα σήμαινε παρουσίαση των μνημείων και μουσείων της πόλης. Η ομάδα μας επιχειρεί να δημιουργήσει μία νέα βάση, με νέες διαδρομές και εμπειρίες, αναθεωρώντας  αυτό που θεωρούνταν τουριστικό και άξιο προβολής σε σχέση με την πόλη.

Ερ. Πως κρίνετε την πολιτιστική ταυτότητα της σύγχρονης Λάρισας; Ποια η σχέση με το παρελθόν; Τι χρειάζεται να αλλάξει;

Απ. Η ταυτότητα μιας πόλης βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση και ζύμωση, αφού αναπροσδιορίζεται από τους κατοίκους- πολίτες και τα πολιτικά – κοινωνικά συμφραζόμενα. Το παρελθόν την τροφοδοτεί, την εμπνέει, αλλά και την κατατρέχει με στερεότυπα και ιδεοληψίες. Οι καιροί μας καλούν να αναμετρηθούμε με τους εαυτούς μας και τους  γύρω μας. Ακόμα και η  κουλτούρα της διασκέδασης και της κατανάλωσης μπορεί να εμπλακεί γόνιμα και αποτελεσματικά στην επαναδιαπραγμάτευση της πολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό που χρειάζεται να αλλάξει είναι η σχέση του καθενός από εμάς με τα πολιτιστικά τεκταινόμενα. Δεν λείπουν ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι ιδέες από την πόλη. Αυτό που λείπει είναι η διάθεση να εμπλακούμε ως συμμέτοχοι και δημιουργοί, και όχι ως απλοί θεατές και αποδέκτες.  Η  νέα πολιτισμική ταυτότητα της  Λάρισας  μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ένα αντίβαρο στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.

Ερ. Θεωρείτε πως αυτή η περίοδος της κρίσης που διανύουμε έχει λειτουργήσει καταλυτικά όσον αφορά τις πολιτιστικές δραστηριότητες στη Λάρισα – κι όχι μόνο;

Απ. Η κρίση μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά και γόνιμα στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης πολιτισμού – πολιτών . Τα γράμματα και οι τέχνες δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως  ένας μικρόκοσμος ή ασφαλές καταφύγιο για τους λίγους. Η ανατροπή είναι να γεννηθούν νέες ιδέες και εναλλακτικές δράσεις  με επίκεντρο τον πολιτισμό του τόπου μας. Η ανάγκη του κόσμου να διασκεδάσει, να μοιραστεί και να χαρεί, γέννησαν πολύ επιτυχημένες δράσεις, όπως η Οικογιορτή, αναβίωση παλιών εθίμων, μουσικές και θεατρικές παραγωγές,  BarEngage, κινηματογράφος σε ταράτσες, συναυλίες, καλλιτεχνικές εκθέσεις,ζωγραφική σε πολυκατοικίες, θεματικές ξεναγήσεις και πολλά άλλα.

Ερ. Έχετε σχέσεις συνεργασίας με τους ξεναγούς που συνεργάζονται χρόνια με τα τουριστικά γραφεία της πόλης;

Απ. Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με τα τουριστικά γραφεία και τους ξεναγούς της πόλης. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνωριμία και συνεργασία με κάθε φορέα της πόλης. Ιδιώτες και επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων.

Ερ. Ποια είναι συνεργασία σας με τους επίσημους φορείς της πόλης και πως κατά τη γνώμη σας θα βελτιωθεί τουριστικά το προϊόν που λέγεται Λάρισα;

Απ. Μέχρι στιγμής η συνεργασία που είχαμε με το Δήμο Λαρισαίων και ειδικότερα με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών ήταν εξαιρετική. Στήριξε όλες τις δράσεις μας και μας τίμησε, δίνοντας μας τη δυνατότητα της πρόσφατης συμμετοχής μας στο Φεστιβάλ Πηνειού με τη θεματική περιήγηση «Βόλτα στο ποτάμι».

Το τουριστικό προϊόν «Λάρισα» θέλει δουλειά, συνέργειες, εκπαίδευση και πάνω απ’ όλα όρεξη και προσπάθεια πολλών ανθρώπων. Όχι μόνο του Δήμου, της Περιφέρειας, των ξενοδόχων και των παραλίων.

Ερ. Σε τι κοινό απευθύνεστε;

Απ. Σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, μεγάλους και μικρούς, Έλληνες και ξένους, ντόπιους, τουρίστες και επισκέπτες! Σε όλους εκείνους που θέλουν να μάθουν καλύτερα την πόλη τους, να την περπατήσουν ακούγοντας μικρές ιστορίες, αλλά και στους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τα πολλά πρόσωπα της σύγχρονης  Λάρισας, αλλά και γενικά ενός τόπου!

Ερ. Τι είδους κόσμος συμμετέχει στις δράσεις – ξεναγήσεις σας;

Απ. Ζευγάρια όλων των ηλικιών, οικογένειες με μικρά παιδιά, ξένοι που κατοικούν στην πόλη και ντόπιοι που κατοικούν αλλού. Υπάρχουν μεμονωμένα άτομα που τους ενδιαφέρει αυτό που κάνουμε, αλλά και παρέες που κατόπιν συνεννόησης, πραγματοποίησαν κάποια θεματική περιήγηση. Επίσης είχαμε  συνέδρους (Έλληνες και ξένους ) και ξένα γκρουπ επισκεπτών στην πόλη. Το κοινό μας αποτελούν επίσης σχολικές ομάδες και σύλλογοι  από όλη την Ελλάδα .

Ερ. Γιατί κάποιος Λαρισαίος να ακολουθήσει τις ιδιαίτερες διαδρομές σας:

Απ. Για να δει την πόλη του με άλλο μάτι! Να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία και τους μύθους της, να γνωρίσει τους δρόμους, τους ανθρώπους, να γευτεί και κυρίως να περάσει όμορφα με έναν διαφορετικό τρόπο. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους όσους θέλουν και μπορούν να διαθέσουν τον προσωπικό τους χρόνο για βόλτες και μικρές ιστορίες σε μία Λάρισα γνωστή- άγνωστη! Κάθε βόλτα- περιήγηση είναι μοναδική και διαδραστική γιατί και εμείς ακούμε, καταγράφουμε και συλλέγουμε πληροφορίες και εμπειρίες από τους συμμετέχοντες.  Πιστεύουμε ότι μόνο όταν μάθεις περισσότερα για  τον τόπο σου, τη μικρή πατρίδα μας, είναι δυνατόν να προσπαθήσεις να αλλάξεις αυτόν τον τόπο προς καλύτερο μέσα από ατομική και συλλογική πρωτοβουλία.

Ερ. Πως επιθυμείτε να εξελιχθεί η ομάδα σας και που θα θέλατε να τη δείτε να φτάνει;

Απ. Πέρα από τις θεματικές περιηγήσεις, όλα τα μέλη της ομάδας επιθυμούμε να δημιουργήσουμε δράσεις  - «παρεμβάσεις» στην πόλη μας, αλλά και σε γειτονικές πόλεις και χωριά. Να χτίσουμε «γέφυρες» επικοινωνίας με πολλά ακροατήρια μέσα από τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Επιδιώκουμε συνεργασίες και συμπράξεις με οργανισμούς και ιδρύματα, ιδιώτες και επαγγελματίες, και φυσικά το Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε οι δράσεις μας να αναπτύσσονται δημιουργικά.

Ερ. Αποκαλύψτε στους αναγνώστες μας ένα κρυμμένο μυστικό της Λάρισας;

Απ. Το ξέρατε ότι στην οδό Νίκης (κάθετος της οδού Δήμητρας, στην περιοχή του Μύλου του Παππά) ανάμεσα σε πολυώροφες οικοδομές έχει αποκαλυφθεί τμήμα ενός λιθόστρωτου δρόμου όπου σώζονται οι αρματροχιές, αυλάκια που διευκόλυναν τη διέλευση τροχοφόρων αμαξών της ρωμαϊκής Λάρισας; Επίσης  το ξέρατε ότι το εσωτερικό του ναού του Αγίου Βησσαρίωνος είναι φολοτεχνημένο από τον σπουδαίο Λαρισαίο ζωγράφο Αγήνορα  Αστεριάδη, πολλά έργα του οποίου εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα;

Ακολουθήστε μας και κάθε φορά θα σας δείχνουμε κάτι διαφορετικό.

Ερ. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο σημείο στην πόλη και γιατί;

Απ. Πολλά τα αγαπημένα σημεία μας , αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε ένα, μάλλον αυτό θα είναι το Α’  Αρχαίο Θέατρο και ο περιβάλλον χώρος. Μία απόδραση από το αστικό τοπίο!

Ερ. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεται κυρίως στη οργάνωση και στην υλοποίηση των δράσεων σας;

Απ. Οι αρχικές δυσκολίες μας είναι να εξηγήσουμε στους πιθανούς πελάτες και συνεργάτες μας  ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Επί της ευκαιρίας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τους μέχρι στιγμής συνεργάτες και χορηγούς μας για τη στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει.

Ερ. Δε θέλω να προκαλέσω spoiler, αλλά… υπάρχει κάποιο project για το οποίο αδημονείτε;

Απ. Για όλα μας τα project είναι η αλήθεια ότι αδημονούμε. Έχουμε πολλές ιδέες που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε!! Από Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε τις εκπλήξεις ξανά!!

«Νόον έγνω» είναι η επιθυμία να γνωρίσουμε τις ιδέες και συνειδήσεις των ανθρώπων γύρω μας. Να επικοινωνήσουμε και να ξανασυναντηθούμε σε τόπους πραγματικούς και ουτοπικούς. 

Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος- μουσειοπαιδαγωγός- ξεναγός, Μαριάνα Κουρσάρη, κοινωνική ανθρωπολόγος,Καλλιόπη Λάκκα, συντηρήτρια έργων τέχνης- εικαστικός και Νικολέττα Νταγγάρα, πολιτιστικός διαχειριστής -σχεδιασμός τουριστικών και πολιτισμικών δράσεων.

email: noonegno@gmail.com

facebook : Νόον Έγνω

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ