Όταν η Λάρισα συνάντησε τη NASA - Οι Λαρισαίοι που κατέκτησαν τη NASA με τις προτάσεις τους και διεκδικούν μια θέση στα "αστέρια"
Ιούνιος 02, 2017

Όταν η Λάρισα συνάντησε τη NASA - Οι Λαρισαίοι που κατέκτησαν τη NASA με τις προτάσεις τους και διεκδικούν μια θέση στα "αστέρια"

NASA Space Apps Challenge 2017 - Larissa

Είναι πραγματικά εκπληκτικό να ανακαλύπτει κανείς σχεδόν καθημερινά τις απέραντες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού αυτής της πόλης, Εκεί που σε πιάνει ένας μαύρος, σχεδόν καταθληπτικός, ιδεασμός και η ρουτίνα πνίγει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα ξεπροβάλλουν τέτοιες περιπτώεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, που σε κάνουν να ονειρεύεσαι ένα πολύ καλύτερο μέλλον τόσο για τη Λάρισα αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη. Μιλάμε ασφαλώς για τα φωτεινά εκείνα μυαλά συμπολιτών μας που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό της NASA NASA Space Apps Challenge  που έλαβε χώρα και στην πόλη μας ταυτόχρονα με δεκάδες πόλεις στον κόσμο. Το συνέδριο και ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge στη Λάρισα διοργανώθηκε από τον  φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα MSC in Management Science and Technology του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Φέτος η συμμετοχή άγγιξε τους 22.000 πολίτες από 70 χώρες και 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν  για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις  για τη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.

Η ειδική επιτροπή με κριτές τον Αν. Βασιλειάδη (Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας), Ανδ. Στεφανίδη (Aephoria.net) και Γ. Προφιτιλιώτη (υποψ. διδάκτωρ ΕΜΠ) ανέδειξε τις παρακάτω τρεις νικήτριες ομάδες:

1ο Βραβείο  PROSUN

Κατηγορία: Τhe earth and us. Challenge lets go to the beach

Mέλη Ομάδας: Αναστάσιος Γιαλαμάς, Μιλτιάδης Αλέξης, Δέσποινα Φλώρου, Κωνσταντίνος Γρηγορίου, Θεόδωρος Γρηγορίου.

Η λύση μας είναι μια εφαρμογή η οποία με τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής και του smartphone θα δείχνει τον δείκτη UV της θέσης του χρήστη, προκειμένου να τοποθετηθεί ο σωστός τύπος αντηλιακού. Η ομάδα ελπίζει για ένα μέλλον με λιγότερα ηλιακά εγκαύματα  και Καρκίνους δέρματος.

 

2Ο Βραβείο AIR TRAVELING STORIES.

 Κατηγορία The earth and us.  Challenge Pilot plus

Mέλη ομάδας:  Mελπομένη Πίτα, Δήμητρα Οικονόμου, Βασίλης Οικονόμου, Γεωργία Οικονόμου.

Η Ιδέα υλοποιήθηκε από δύο  μικρά παιδιά 11 & 13 ετών σε συνεργασία με τους γονείς τους. Συγκεκριμένα το Air Travelling  αφορά μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιβάτες και πιλότους αεροπλάνων και συνδυάζει την τεχνολογία του GPS με το crowdsourcing, δηλαδή την ανάρτηση πληροφοριών από το κοινό. Κάθε φορά που οι χρήστες περνούν πάνω από μια περιοχή, θα λαμβάνουν μία ειδοποίηση που θα τους ενημερώνει για την τοποθεσία τους, καθώς και για γεωλογικά, πολιτιστικά, κλιματικά, καθώς και άλλα στοιχεία (αναρτημένα από άλλους χρήστες) ανάλογα με το κριτήριο ενδιαφέροντός τους.

 

3ο Βραβείο RADIATION BLOCKERS.

Κατηγορία Warning! Danger Ahead! Challenge Mayday! Mayday! Mayday!

Mέλη ομάδας: Kωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, Ηλίας Ντεγκούδης, Μανώλης Καρτσάκης, Ζωιοπούλου Βασιλική.

Οι επιβάτες των πτήσεων κοντά σε μαγνητικούς πόλους εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Η ειδική δόση ακτινοβολίας έχει σημαντική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο άνθρωπος γίνεται πιο ευάλωτος σε προβλήματα υγείας. Η λύση για τη μείωση της ακτινοβολίας που λαμβάνεται από το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, η οποία δείχνει τα επίπεδα ακτινοβολίας για κάθε επιβάτη μηνιαίως, καθώς και το σχεδιασμό ενός κοστουμιού αντί-ακτινοβολίας.

Με την ευκαιρία της βράβευσης τους, στο Laif μίλησαν για όλα ο Αναστάσης Γιαλάμας, εκ μέρους της ProSun και η 13χρονη Γεωργία, ο 11χρονος Βασίλης και οι γονείς τους Μελπομένη και Δημήτρης. εκ μέρους της Air Travelling Stories.

1ο Βραβείο  PROSUN

Ερ. Πως αξιολογείται την διοργάνωση του παγκόσμιου διαγωνισμού NASASpaceAppsChallenge στην πόλη της Λάρισας;

Απ. Είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνονται τέτοιες δράσεις στη πόλη της Λάρισας. Είναι γεγονός ότι αν δεν μένεις σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα δεν έχεις εύκολα πρόσβαση σε τέτοιους διαγωνισμούς. Πόσο μάλλον έναν τόσο υψηλού επιπέδου διαγωνισμό. Και είναι κάπως άδικο διότι οι νέοι της Λάρισας έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται και συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διοργανώσεις.  Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στους διοργανωτές του NASA Space Apps Challenge Larisa για την προσπάθεια και την οργάνωση τους. Η βοήθεια αυτών αλλά και των μεντόρων κατα τη διάρκεια αλλά και ύστερα του διαγωνισμού ήταν πολύτιμη.

Ερ. Πως μάθατε για το διαγωνισμό και πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε;

Απ. Η προώθηση ήταν αρκετά καλή. Ευτυχώς γιατί ήταν κρίμα να πάει «χαμένος» ένας τέτοιος διαγωνισμός. Προσωπικά, απο πέρυσι γνώριζα για τον διαγωνισμό που είχε ξαναγίνει στη Λάρισα αλλά δεν είχα συμμετάσχει. Το αστείο είναι, οτι κάποια μέλη της ομάδας  το έμαθαν μόλις τη προηγούμενη μέρα και αποφάσισαν να συμμετάσχουν κάποιες ώρες πριν.

Ερ. Κάτω από ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση της ομάδας σας;

Απ. Έτυχε να βρεθούμε πέντε κοινοί γνωστοί στο lobby πριν τη φάση της δημιουργίας των ομάδων και αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί μία ομάδα. Αρκετά ανορθόδοξος τρόπος αλλά στη προκειμένη περίπτωση πέτυχε. Δεθήκαμε αμέσως και συνεργαστήκαμε άψογα.

Ερ. Πως φτάσατε στη σύλληψη και την υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας;

Απ. Η Δέσποινα σπουδάζει Ιατρική, οπότε σκεφτήκαμε πως έχουμε πλεονέκτημα σε προβλήματα υγείας. Και έτσι έγινε. Κατά τη διάρκεια του brainstorming μας βοήθησε να βρούμε ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόβλημα.

Ερ. Ποιο είναι το γνωστικό και εργασιακό υπόβαθρο των μελών της ομάδας;

Απ. Ένα πολύ θετικό της ομάδας είναι ότι είχαμε μεγάλη ποικιλία. Η Δέσποινα στον τομέα της Υγείας , ο Μίλτιάδης και ο κύριος Θοδωρής ασχολούνται με την Πληροφορική. Ο Κωσταντίνος πηγαίνει ακόμα σχολείο αλλά τα κατάφερε περίφημα με τα γραφιστικά και γω ( Αναστάσης ) ανήκω στο τομέα του business development.

Ερ. Αν δεν ασχολούσασταν με το συγκεκριμένο θέμα με ποια άλλη θεματική ενότητα θα ήσασταν πρόθυμοι να ασχοληθείτε;

Απ. Στην αρχή ξεκινήσαμε με τη θεματική του νερού. Βρήκαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά που τονίζουν πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι η σπατάλη του νερού για το μέλλον της ανθρωπότητας στη Γη. Παρόλα αυτά,  δεν μπορέσαμε να βρούμε  μια ιδέα ανταγωνιστική και βιώσιμη και διαλέξαμε το πρόβλημα της ηλιακής ακτινοβολίας όπου εκεί είχαμε μεγαλύτερη έμπνευση.

Ερ. Έχετε ξανασυμμετάσχει σε αντίστοιχους διαγωνισμούς;

Απ. Κάποια μέλη της ομάδας ναι και για κάποια άλλα ήταν η πρώτη τους εμπειρία. Τη πρώτη μέρα του διαγωνισμού συγκροτήσαμε την ομάδα οπότε δεν συμμετείχαμε σε αντίστοιχους διαγωνισμους όλοι μαζί.

Ερ. Εξηγείστε μας με ποιον τρόπο λειτουργεί η εφαρμογή και ποιο είναι το πρακτικό του αποτέλεσμα;

Απ. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια παραλία. Ως τώρα την ακτινοβολία UV που δέχεται η παραλία αυτή απο τον ήλιο, τη μετρούσαμε με δεδομένα απο δορυφόρους που δίνουν δωρεάν Παγκόσμιοι Οργανισμοί Υγείας. Παρόλα αυτά, η συννεφιά, το υψόμετρο, η ώρα της ημέρα ή ο μήνας του χρόνου είναι σημαντικοί παράγοντες που πολλές φορές επηρεάζουν τα δεδομένα και δεν είναι τόσο ακριβή.  Αυτό είναι και το πρόβλημα που ζήτησε τη βοήθεια των συμμετεχόντων η NASA.

Η εφαρμογή μας θέλει τον χρήστη να βγάζει μια φωτογραφία απο το smartphone του στη παραλία που βρίσκεται και μέσω κάποιας επεξεργασίας απο την εφαρμογή μας να του δίνει τον δείκτη ακτινοβολίας UV στη παραλία. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των δορυφόρων θα έχουμε πιο ακριβή αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί ότι οι σύγχρονες κάμερες απο smartphone είναι σε θέση να ανιχνέυσουν UVΒ ακτίνες.

Το πρακτικό αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι ότι εφόσον ξέρουμε πόσο στα αλήθεια είναι η UV ακτινοβολία, δίνουμε πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο επισκέπτης μιας παραλίας. Για παράδειγμα πόση ώρα χρειάζεται για να κοκκινήσει - ηλιοκαεί -  αν εκτεθεί στον ήλιο χωρίς προστασία ή σε πόση ώρα προβλέπεται να έχει πέσει η ηλιακή ακτινοβολία στο σημείο που βρίσκεται. Επίσης,  δίνουμε λύσεις προτείνοντας το σωστό τύπο αντηλιακού και τον απαραίτητο δείκτη προστασίας.

Ερ. Πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της ακτινοβολίας στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου:

Απ. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τη θεματική αυτή στον διαγωνισμό, ακόμα και τώρα δε θα είχαμε καταλάβει τη σημασία στη καθημερινότητα μας. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 66,000 άνθρωποι στο κόσμο απο καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αρκετά μεγάλος αριθμός για να θεωρούμε τον Ήλιο αβλαβή. Ειδικά στην Ελλάδα που τον έχουμε άφθονο τον Ήλιο, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη επίγνωση επί του θέματος.

Ερ. Πόσο σημαντική θεωρείτε τη διάκριση που λάβατε στο διαγωνισμό;

Απ. Αρκετά σημαντική. Γιατί αποκτάς μια επιβεβαίωση ότι κινείσαι στη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα και να μη κερδίζαμε όμως κάποια διάκριση, θα είχαμε κερδίσει γνώσεις και εμπειρία που πολλοί τα υποτιμάνε. Αυτή η γνώση και η εμπειρία που είχαμε κάποιοι στην ομάδα απο παλιότερους «χαμένους» διαγωνισμούς μας βοήθησε να νικήσουμε αυτόν εδώ.

Ερ. Έχετε σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης;

Απ. Έχουμε σκεφτεί κάτι αλλά σίγουρα πρέπει να ψάξουμε κι άλλο. Όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι μιας startup, ξέρουν ότι είναι αρκετά δύσκολο...

Ερ. Πόσο δύσκολο είναι για νέους ανθρώπους από την επαρχία να διακριθούν σε παγκόσμιο επίπεδο;

Απ. Καθόλου δύσκολο. Μπορεί στην Αθήνα να έχεις περισσότερες ευκαιρίες να συμμετάσχεις σε διαγωνισμούς αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι νέοι της Αθήνας είναι πιο έξυπνοι απο της επαρχίας. Όλα γίνονται μέσω ίντερνετ εξάλλου, που έχει καταργήσει το εμπόδιο της γεωγραφίας.

Ερ. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για τη συγκεκριμένη εφαρμογή και ποια μπορεί να είναι μια πιθανή εξέλιξη της;

Απ. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο που συλλέγουμε συμβουλές. Έχουμε αρκετή όρεξη όλοι μας να δουλέψουμε πάνω στην ιδέα και δε μας πτοεί ο μακρύς δρόμος που έχουμε μπροστά μας. Η δυσκολία της ιδέας μας έχει να κάνει με το τεχνικό κομμάτι. Δηλαδή, η δημιουργία του αλγορίθμου που θα επεξεργάζεται την εικόνα και θα υπολογίζει την ακτινοβολία. Υπάρχουν αρκετές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Θα ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι εμπειρότεροι όμως.

2Ο Βραβείο AIR TRAVELING STORIES

Ερ. Πως αξιολογείται την διοργάνωση του παγκόσμιου διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge στην πόλη της Λάρισας;

Γεωργία: Είναι πολύ σημαντικό που συμβαίνουν δράσεις τέτοιου είδους στην πόλη μας, καθώς άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων.

Βασίλης: Η εμπειρία ήταν εκπληκτική. Σίγουρα θα ξανασυμμετάσχω.

Ερ. Πως μάθατε για το διαγωνισμό και πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε;

Γεωργία: Ο πατέρας μας ενημερώθηκε για το διαγωνισμό μέσω διαδικτύου. Καθώς γενικά εμείς λαμβάνουμε μέρος σε διαγωνισμούς (μαθηματικών, φυσικής κτλ), ενδιαφερθήκαμε και αποφασίσαμε, σε αρχική φάση, να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας.

Ερ. Κάτω από ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση της ομάδας σας;

Βασίλης: Το αρχικό σχέδιο ήταν να διαγωνιστούμε χωριστά, αλλά στο τέλος σκεφτήκαμε πως η απόδοση μας θα ήταν μεγαλύτερη, αν προσπαθούσαμε μαζί, καθώς εγώ έχω έφεση στους υπολογιστές ενώ η Γεωργία είναι καλή στα μαθηματικά και στη φυσική.

Ερ. Πως φτάσατε στη σύλληψη και την υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας;

Βασίλης: Ξεκινήσαμε εξετάζοντας ένα- ένα τα challenges με κριτήριο την πρωτοτυπία και το αντίκτυπο στην καθημερινότητα.

Γεωργία: Τελικά επιλέξαμε το Pilots Plus διότι είναι πολλοί οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αεροπλάνο και ακόμη εμείς οι ίδιοι έχουμε ζήσει την εμπειρία του να αναρωτιόμαστε ποιος τόπος βρίσκεται από κάτω μας.

Ερ. Αν δεν ασχολούσασταν με το συγκεκριμένο θέμα με ποια άλλη θεματική ενότητα θα ήσασταν πρόθυμοι να ασχοληθείτε;

Βασίλης: Αρχική μας σκέψη ήταν να ασχοληθούμε με το Dictionary of Earth, όμως το θέμα μας φάνηκε κοινό και επιπλέον οι ιδέες μας πάνω σε αυτό το θέμα ήταν λίγες.

Ερ. Έχετε ξανασυμμετάσχει σε αντίστοιχους διαγωνισμούς;

Γεωργία: Εγώ έχω συμμετάσχει σε διαγωνισμούς Μαθηματικών και Φυσικής  αποσπώντας βραβεία.

Βασίλης: Εγώ έχω επίσης διακριθεί σε διαγωνισμούς Μαθηματικών. Σκοπεύουμε να πάρουμε μέρος με τη Γεωργία σε διαγωνισμό ρομποτικής.

Ερ. Εξηγείστε μας με ποιον τρόπο λειτουργεί η εφαρμογή και ποιο είναι το πρακτικό του αποτέλεσμα;

Γεωργία: Η εφαρμογή μας είναι απλή στη χρήση. Καθώς ο χρήστης πετάει με το αεροπλάνο, λαμβάνει μια ενημέρωση για την τοποθεσία όπου βρίσκεται, καθώς και στοιχεία για αυτή. Η ειδοποίηση μπορεί να συνοδεύεται από φωτογραφίες ή ακόμα και μικρά βίντεο. Αυτό που κάνει την ιδέα να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν το είδος των στοιχείων ανάλογα με το κριτήριο ενδιαφέροντός τους (πολιτισμός, κλίμα κ.ά.)

Ερ. Πόσο σημαντική θεωρείτε τη διάκριση που λάβατε στο διαγωνισμό;

Βασίλης:  Η διάκριση αυτή έχει μεγάλη σημασία για εμάς, αφού προέρχεται από εκπροσώπους ενός οργανισμού του μεγέθους της NASA. Μας έδωσε την προοτροπή να συνεχίσουμε την διαδρομή μας.

Ερ. Έχετε σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης;

Γεωργία: Μια ιδανική λύση θα ήταν το app μας να αγοραστεί από μια αεροπορική  εταιρία,  η οποία θα μπορούσε να το προσφέρει στους πελάτες της ως το " κάτι παραπάνω " .

Βασίλης: Ήδη ξεκινήσαμε διαδικασίες ώστε κάποιος ενδιαφερόμενος να μπορεί να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή, με αντάλλαγμα προϊόν της επιχείρησης.

Ερ. Δεδομένου ότι η Γεωργία και ο Βασίλης είναι νεαρά παιδιά, μαθητές ακόμα, πως πήραν την απόφαση να συμμετέχουν σε ένα τόσο μεγάλο project;

Μελπομένη (μητέρα): Τα παιδιά θέλουν να θέτουν στον εαυτό τους προκλήσεις. Εμείς, ως γονείς, τους στηρίζουμε στις προσπάθειές τους (και δικαιωνόμαστε). Τελικά, οι ώρες αναμονής έξω από εξεταστικά κέντρα ποτέ δεν πάνε χαμένες...

Δημήτρης (πατέρας): Εμείς πάντα τα ενθαρρύνουμε, καθώς projects σαν κι αυτά τα προετοιμάζουν για ότι θα συναντήσουν όταν είναι επαγγελματίες,  όταν θα πρέπει να παρουσιάσουν μπροστά σε κοινό την πρότασή τους.

Ερ. Ποια ήταν η βοήθεια που πήρατε από τους γονείς σας και πόσο σας βοηθούν γενικότερα στα όνειρα σας;

Βασίλης: Γενικότερα η βοήθεια των γονιών μας στην προετοιμασία για διαγωνισμούς είναι μεγάλη. Η αλήθεια όμως είναι ότι στον συγκεκριμένο αναπτύξαμε τη λύση μόνοι μας.

Γεωργία: Πρέπει να αναφερθεί όμως η απέραντη συμπαράστασή τους. Ενδεικτικά την πρώτη μέρα η μητέρα μας μάς περίμενε 5 ώρες μέχρι να τελειώσουμε!

Ερ. Οι συμμαθητές σας πως αντιμετωπίζουν την δραστηριότητα σας αυτή;

Γεωργία: Για να πω την αλήθεια, δεν τους το είπα, γιατί δεν θα καταλάβαιναν περί τίνος πρόκειται. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μεγάλη ενημέρωση και τα παιδιά της ηλικίας μου και δεν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις.

Βασίλης: Τα παιδιά της τάξης μου αρχικά εξεπλάγην από τη διάκρισή μου κι έπειτα απόρησαν πώς και δεν τους το είχα πει νωρίτερα.

Ερ. Ποια ακριβώς είναι τα προσωπικά και επαγγελματικά σας όνειρα;

Βασίλης: Στόχος της ζωής μου είναι να γίνω πλούσιος σαν το πρότυπό μου, τον Bill Gates.

Γεωργία: Εγώ θα ήθελα να σπουδάσω αρχιτεκτονική με κατεύθυνση το interior design και παράλληλα να πάρω πτυχίο στη μουσική.

Ερ. Με τι άλλο ασχολείστε στον ελεύθερο σας χρόνο;

Βασίλης:  Εγώ κάνω μαθήματα προγραμματισμού και πειραματίζομαι στο θέμα της ρομποτικής. Επίσης παίζω τρομπέτα. Πρόσφατα έδωσα το Lower των Αγγλικών. Ακόμη,  ασχολούμαι με το water polo.

Γεωργία:  Παίζω κιθάρα και πιάνο. Επιπλέον μαθαίνω Αγγλικά  και Γαλλικά. Μου αρέσει η ανάγνωση βιβλίων περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας.

Ερ. Πως θέλετε να δείτε τη Λάρισα αλλά και την Ελλάδα του μέλλοντος όπου θα ζήσετε εσείς ως ενήλικες πια;

Βασίλης:  Σκέφτομαι από τώρα το ενδεχόμενο να αναζητήσω εργασία στο εξωτερικό όταν φτάσει ο καιρός. Πιθανότερη επιλογή μου μοιάζουν οι Η.Π.Α. επειδή μιλάω ήδη αγγλικά και εκεί υπάρχουν θέσεις για καλούς προγραμματιστές. Ελπίζω όμως η κατάσταση στη χώρα να έχει καλυτερέψει μέχρι τότε.

Γεωργία:  Αντιθέτως,  εγώ δεν θα ήθελα να φύγω από την Ελλάδα. Αν όμως οι οικονομικές δυσκολίες συνεχίσουν να υπάρχουν μετά από 10 χρόνια, όταν θα θέλω να βρω δουλειά, τότε μπορεί να εξετάσω το ζήτημα από άλλο πρίσμα.

Ερ. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για τη συγκεκριμένη εφαρμογή και ποια μπορεί να είναι μια πιθανή εξέλιξη της;

Βασίλης: Αυτή τη χρονική περίοδο προωθούμε την ιδέα σε διάφορες πλατφόρμες επιχειρηματικότητας ούτως ώστε να καθοδηγηθούμε και να την εξελίξουμε και να είναι πιο πιθανό να πετύχει.

Γεωργία: Μια πιθανή ανάπτυξη της ιδέας θα μπορούσε να είναι η συνεργασία με γηγενείς σχετικά με τα στοιχεία για την ιστορία του τόπου ή την κουλτούρα των ανθρώπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ