Απρίλιος 03, 2018

Όσσα -Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για μια αξέχαστη εμπερία στη "σκιά" των θεών

Travel

Ξεκινάνε από τον Πηνειό στην κοιλάδα των Τεμπών και λίγο παρακάτω με το μοναδικό Δέλτα του Πηνειού, με τα ιστορικά Αμπελάκια, το φαράγγι της Καλυψώς, τα παράλια του νομού Λάρισας και το δάσος του Μαυροβουνίου. Βυζαντινά μοναστήρια, εκκλησίες και γεφύρια γατζώθηκαν στις πλαγιές του μαζί με τα χωριά Αγιά, Μεταξοχώρι, Μελιβοία, Σπηλιά και Μεγαλόβρυσο. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στο βουνό, έμειναν εκεί και αργότερα σιγά σιγά άρχισαν να ανοίγονται στα παράλια του Αιγαίου κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για διακοπές αλλά και αρκετοί επιλέγοντας τη μόνιμη κατοικία τους εκεί. Εδώ και λίγα χρόνια, κάποιοι ξαναριζώνουν στο βουνό και πάλι, ντόπιοι και ξένοι. Άνθρωποι που αναστηλώνουν σπίτια, ανακατασκευάζουν καλντερίμια, οργανώνουν ήπιες δραστηριότητες στη φύση, έτοιμοι να εξερευνήσουν όλες τις ομορφιές του Κισσάβου όλες τις εποχές του χρόνου. Ένα βουνό γεμάτο με πυκνά δάση με καστανιές, οξιές και πεύκα, φαράγγια και ρέματα σε πλαγιές χαραγμένες από δασικούς δρόμους και μοναπάτια.


Αξιοθέατα

Το Δέλτα του Πηνειού, που ξεχωρίζει για την βιοποικιλότητά του με καλάμια, σκλήθρα, πλατάνια, λεύκες, ιτιές, σπαρτά, και φιλοξενεί 225 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία σπάνια ή προστατευόμενα ανάμεσά τους κορμοράνοι, ερωδιοί, και φλαμίνγκο. Aνήκει στη λίστα των βιοτόπων CORINE (1988) και αποτελεί περιοχή "ειδικής προστασίας" και στις περιοχές Natura 2000.

Το χωριό Σπηλιά, ακολουθώντας το δρόμο από τη Λάρισα προς Συκούριο, με εξαιρετική θέα, νόστιμο φαγητό και δυνατότητα για πρόσβαση στο καταφύγιο μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου πλέον και από εκεί στην κορυφή του Κισσάβου. Επίσης, μίας μαγευτικής διαδρομής με το αυτοκίνητο στα δάση του Κισσάβου και καταλήγοντας στα παράλια και συγκεκριμένα στην Καρίτσα!

Η Σκήτη που την συναντάμε μετά την Αγιά, ένα μικρό ''μπαλκόνι'' στο Αιγαίο που χαρίζει όμορφο δροσερό αεράκι το καλοκαίρι και όμορφους ξενώνες. Όμορφο χωριό για μία καλοκαιρινή εξόρμηση για περιήγηση στα στενά του χωριού.

Το Μεταξοχώρι, μόλις μερικά μέτρα από την Αγιά με τα θεόρατα πλατάνια, το αρχοντικό Τζήμερου, το αρχοντικό Βατζιά του 1871, το αρχοντικό του Ελβετού βαρόνου Ευγένιου Φαβρ του 1876 και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τον ασημένιο τρούλο. Το Μεταξοχώρι είναι επίσης γνωστό και ως το χωριό πολλών καλλιτεχνών όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αλίκη Γεωργούλη, Άννα Βαγενά και άλλοι.

Τα γραφικά Αμπελάκια στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών με το αρχοντικό Σβαρτς και τα πολλά άλλα αξιοθέατα και μουσεία.

Το Κόκκινο Νερό, για το κόκκινο νερό που θεωρείται πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και χωνευτικές ιδιότητες.


Δραστηριότητες

Παραλίες και Θαλάσσια Σπορ

- Ο Ανατολικός Κίσσαβος με τα παράλια του Νομού Λάρισας που τα συνθέτουν όμορφες παραλίες με πεντακάθαρα και γαλάζια νερά, οργανωμένες και μη παραλίες για όλα τα γούστα.

- Θαλάσσια σπορ στη παραλία της Βελίκας, ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να κάνουν kite surf ή να δοκιμάσουν μία από τις οργανωμένες εκδρομές προς τα παράλια της Μαγνησίας.

Πεζοπορία

Δοκιμάστε το πιο γνωστό μονοπάτι που ξεκινά από τη Μελιβοία και κατευθύνεται προς τη Βελίκα παιρνώντας από πλούσιο δάσος με Καστανιές, ξύλινα γεφυράκια και καταρράκτες.

Caynoning

Πως να μην έλειπε μία από τις πιο γνωστές δραστηριότητες του Κισσάβου, μία επίσκεψη στο φαράγγι της Καλυψούς ιδανικό για κατάβαση με rapel θα σας μείνει αξέχαστη.

Διαδρομές 4x4

Καρίτσα - Σπηλιά

Με αφετηρία την Καρίτσα, και σε δασικούς δρόμους γεμάτους χιόνι το χειμώνα, οδηγείτε βόρεια και σε 2χλμ στρίβετε αριστερά στην πινακίδα προς Αριόπρινο και Σπηλιά. Σε 6 χλμ περίπου φτάνετε σε μία διασταύρωση μετά το Αριόπρινο με δύο χωματόδρομους, ο ένας δεξιά οδηγεί προς καταφύγιο Σπηλιά (11χλμ), και ο άλλος που επιλέγετε αριστερά προς Μεγαλόβρυσο - Ανατολή (30χλμ). Ο δρόμος περνάει μέσα από ωραίο δάσος με οξιές και λίγες βαλανιδιές, και στην επόμενη πινακίδα στρίβετε δεξιά προς Αμμουδιές - Σταυρό - Καταφύγιο.

Σπηλιά - Ανατολή Μεταξοχώρι

Καρίτσα - Κάτω Λιβάδι - Ανατολή

Μελιβοία - Καρίτσα

Canoe Kayak

Canoe Kayak στο Δέλτα Πηνειού με προορισμό εκεί που ο ποταμός γίνεται ένα με τη θάλασσα.

Πηγή: enjoythessaly.com

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ