Φανή Παλιγιάννη - Kantharos Greece: Ρούχα με καλλιτεχνικά μοτίβα "Made in Larissa"
Σεπτέμβριος 08, 2017

Φανή Παλιγιάννη - Kantharos Greece: Ρούχα με καλλιτεχνικά μοτίβα "Made in Larissa"

Φανή Παλιγιάννη - Kantharos Greece

Kantharos Greece είναι η επωνυμία μίας νέας και φιλόδοξης επιχείρησης  με ιδιαίτερη ταυτότητα και άκρως εικαστικό ύφος, που ιδρύθηκε στην Ελασσόνα της Λάρισας τον Οκτώβριο του 2016. Η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος είναι ο συνδυασμός  της καθημερινής ένδυσης με την τέχνη και  στόχος να ομορφύνει με τη δύναμη του χρώματος και της δημιουργικότητας την καθημερινότητά μας.  Στα ρούχα Kantharos Greece  το καθημερινό ένδυμα χρησιμοποιείται ως καμβάς, στον οποίο “εγγράφονται” αληθινές εικαστικές δημιουργίες καλλιτεχνών, αφήνοντας μια μοναδική αισθητική εμπειρία σε όσους τα φορούν.

Πώς προέκυψε η ιδέα...

Την ιδέα για τη δημιουργία της επιχείρησης είχε η Φανή Παλιγιάννη, η οποία παρά τις σπουδές της στην ψυχολογία και τη νομική, αγαπούσε από μικρή τόσο την τέχνη όσο και τη μόδα και είχε το όνειρο να βρει ένα τρόπο να τα συνδυάσει και να ασχοληθεί επαγγελματικά μ' αυτό που αγαπά

Γιατί Kantharos;

Το έμβλημα της επωνυμίας είναι ένα σκαθάρι (“κάνθαρος” στα αρχαία ελληνικά), που συμβόλιζε στην αρχαιότητα το φως και την αναγέννηση, ιερό σύμβολο της καλής τύχης, της προστασίας απο το κακό, της σιγουριάς για την καινούρια μέρα που θα ανατείλει.

Γιατί Greece;

Τα ρούχα Kantharos φτιάχτονται στην Ελλάδα με πρώτες ύλες  αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης, άλλες από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και κάποιες από μεγαλύτερες βιομηχανίες. Επιπλέον, τα έργα που επιλέχθηκαν για την πρώτη συλλογή αντλούν τη θεματολογία τους από την ομορφιά της ελληνικής φύσης και των πλασμάτων της.

Η έμπνευση για τις γραμμές και τα σχέδια πηγάζει από την καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας και στόχος είναι η δημιουργία ρούχων με ρευστή και εύκολη γραμμή, και αρμονικό δέσιμο μεταξύ σχεδίου, χρώματος, ποιότητας και κατασκευής υλικού. Με το κάθε σχέδιο να φέρει τον ξεχωριστό του τίτλο και την ιστορία που το συνοδεύει.

Η συνεργασία με τη διακεκριμένη Λαρισαία εικαστικό Λιάνα Κρανιώτου στηρίχθηκε σε μια φιλία ετών αλλά και στην ιδιαίτερη τεχνοτροπία, το ύφος και τις φόρμες που δημιουργεί.  Η κυρία Κρανιώτου είναι απόφοιτη της εθνικής σχολής καλών τεχνών με δεκάδες συμμετοχές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συλλογή Kantharos 2017 αποτυπώθηκαν έργα της  από τις σειρές  “Μικρόκοσμος” και “Δυνάμεις της Φύσης”.

Που μπορείτε να τα βρείτε...

Η συλλογή Kantharos διατίθεται στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.kantharos-greece.com

Πώς χωρά η τέχνη και η ελληνικότητα σε μια συλλογή casual ρούχων;

Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει το brand Kantharos Greece, ένα ολοκαίνουριο και ξεχωριστό fashion brand, με ιδιαίτερη ταυτότητα, σύγχρονη casual αισθητική και άκρως εικαστικό ύφος.

Με έμβλημα έναν σκαραβαίο -έργο της εικαστικού Λιάνας Κρανιώτου-, σύμβολο κατα την αρχαιότητα του φωτός και της αναγέννησης/αναζωογόνησης, και με θεματικό άξονα τη wearable art, την τέχνη που φοριέται, αλλά και με μια ιδιαίτερα παιγνιώδη διάθεση διερεύνησης των ορίων ανάμεσα στον κόσμο των εικαστικών και της καθημερινής ένδυσης, ο Kantharos επιδιώκει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την υπέροχη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ τέχνης και μόδας.

“Παντρεύοντας”  την αισθητική απόλαυση και αναζήτηση με το βίωμα, και με στόχο να ομορφύνει με τη δύναμη του χρώματος και της δημιουργικότητας την καθημερινότητά μας, το brand Kantharos Greece χρησιμοποιεί το καθημερινό ένδυμα ως καμβά, στο οποίο “εγγράφονται” εικαστικές δημιουργίες ελλήνων καλλιτεχνών, αφήνοντας μια μοναδική αισθητική εμπειρία σε όσους τα φορούν.

Για τουλάχιστον δύο αιώνες μόδα και τέχνη έχουν διατηρήσει μια ανταγωνιστική σχέση αγάπης και μίσους. Η ιστορία της συναρπαστικής αυτής σχέσης ξεκινά από το μακρινό παρελθόν, πριν ακόμη από την  εποχή της Αναγέννησης, κάτι που είναι εμφανές στις αναπαραστάσεις και τα ζωγραφικά έργα της εποχής. Τα σύνορα, λοιπόν, μόδας και τέχνης ήταν πάντοτε ρευστά, καθώς και οι δύο έχουν έναν κοινό στόχο... Να βάλουν στη ζωή μας την ομορφιά, την καλαισθησία και την αρμονία, να μας κινητοποιήσουν συναισθηματικά, να μας επηρεάσουν. Και οι δύο εκπηγάζουν από μια επιθυμία δημιουργίας, εκφράζουν την αισθητική μας, προσπαθούν να δημιουργήσουν καινούριους κόσμους, να επηρεάσουν πεποιθήσεις, αντιλήψεις και ιδέες, να εκφράσουν ταυτότητες, συλλογικές και ατομικές. Χρησιμοποιούν, επίσης, κοινές αρχές -γραμμές, χρώματα, υφές- με κοινό σημείο αναφοράς την υψηλή αισθητική.

Πού εντοπίζεται, λοιπόν, η διαφορά τους; Ίσως η βασικότερη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στη χρηστικότητα. Ενώ η τέχνη προσπαθεί να προκαλέσει την αισθητική κινητοποίηση, η μόδα επιχειρεί επιπλέον να ντύσει ένα σώμα και να κινηθεί μαζί του.

Τέχνη και μόδα, επομένως, συμπορεύονται και αναμφισβήτητο γεγονός αποτελεί πως ο συνδυασμός τους πάντα επιφέρει ένα μαγικό αποτέλεσμα. Για όσους, λοιπόν, υποστηρίζουν αυτή τη σχέση και πιστεύουν στην τέχνη της μόδας, το brand Kantharos Greece αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αλληλουχία τέχνης και μόδας και επιβεβαιώνει την αιώνια και αμοιβαία έλξη τους.

Η πρώτη συλλογή Kantharos 2017” αποτελείται από 20 sweatshirts, στα οποία αποτυπώθηκαν έργα της εικαστικού Λιάνας Κρανιώτου με θέμα “Μικρόκοσμος” και “Δυνάμεις της Φύσης”. Το κολάζ της έμπνευσης συνθέτουν έργα με έντονα δημιουργικό στίγμα, αντλημένα από την ομορφιά της ελληνικής φύσης και των πλασμάτων της. Το αποτέλεσμα είναι μια λαμπερή και πολύχρωμη συλλογή μοντέρνων κομματιών, ενσάρκωση του ανεπιτήδευτου, σοφιστικέ και cool στιλ, με ρευστή και εύκολη γραμμή, και αρμονικό δέσιμο μεταξύ σχεδίου, χρώματος, ποιότητας και κατασκευής υλικού. Με το κάθε σχέδιο να φέρει τον ξεχωριστό του τίτλο και την ιστορία που το συνοδεύει.

Τα ρούχα Kantharos φτιάχνονται στην Ελλάδα με πρώτες ύλες ελληνικής προέλευσης, άλλες από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και κάποιες από μεγαλύτερες βιομηχανίες, όπως ένα από τα λίγα εναπομείναντα πλεκτήρια υφάσματος στη Βόρεια Ελλάδα, που με αξιοθαύμαστο τρόπο επιβιώνουν κρατώντας σταθερές παραγωγές και αναλλοίωτη ποιότητα.

Φανή Παλιγιάννη

Σύμφωνα με την ιδρύτρια του brand Φανή Παλιγιάννη: "Η τέχνη δεν είναι μόνο για να θαυμάζεται και να προκαλεί συναισθήματα, αλλά βρίσκει τρόπο έκφρασης παντού στη ζωή μας, γι' αυτό και δε θα μπορούσε να λείπει από τον τρόπο που ντυνόμαστε, καθώς κι αυτή είναι μια μορφή έκφρασης και παρουσίασης του εαυτού μας, δηλώνει ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να γίνουμε, πως βλέπουμε την ίδια τη ζωή. Εκφράζει την ταυτότητα και την αισθητική μας.  Με αποτυπωμένη την καλλιτεχνική αύρα, τα ρούχα Kantharos φέρουν έναν έντονο συμβολισμό για όποιον τα φορά και αποτελούν πηγή αστείρευτης έμπνευσης, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Το όραμά μας είναι να βάλουμε την τέχνη και το χρώμα στην καθημερινότητα, να την κάνουμε πιο όμορφη, και πρόθεσή μας να αποδείξουμε ότι η συνύπαρξη τέχνης και μόδας μπορεί να έχει μια προστιθέμενη αξία στην καθημερινή μας ζωή”. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “Το χρώμα σημαίνει χαρά. Τα ρούχα μας προάγουν τη χαρά. Η προσπάθειά μας είναι όλα να εκπέμπουν φωτεινότητα. Ελπίζουμε ότι ο μικρός “κάνθαρος” θα φέρει έμπνευση, χρώματα και κομψότητα στη ζωή σας και τους ανθρώπους γύρω σας...!”.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Στο Wisedog Area #03 το  Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση της πρώτης συλλογής Kantharos Greece στο κοινό της Λάρισας.

Επικοινωνία:

κινητό: 6974498143

σταθερό: 2493022579

διεύθυνση: Γ. Ολυμπίου 17, Ελασσόνα, Λάρισα

http://www.kantharos-greece.com/contact/

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ