Μια παλιά ζυθοποιία μετατράπηκε σε σπίτι και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό
Νοεμβρίου 20, 2017

Μια παλιά ζυθοποιία μετατράπηκε σε σπίτι και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό

Design

Πώς είναι να ζεις σε ένα αποστακτήριο ζυθοποιίας; Θα ήθελες να μάθεις πώς μοιάζει ένα σπίτι αυτού του τύπου; Τότε ήρθε η στιγμή που θα γνωρίσεις, έστω και νοητά, την αίσθηση που δίνει ένας τέτοιος χώρος! Γιατί αυτό το εκπληκτικό διαμέρισμα στην Αμβέρσα είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, Silo Apartment, που εμπνεύστηκε από το γεγονός πως στεγάζεται πραγματικά μεταξύ τεσσάρων σιλό! Και αν αναρωτιέσαι τι είναι τα σιλό, να σου εξηγήσω πως πρόκειται για τα πανύψηλα, συνήθως κυλινδρικά κτίσματα που θυμίζουν πύργους και τα συναντάς σε βιομηχανικές μονάδες (βλ. Τεχνόπολις). Παλαιότερα συνήθιζαν να δημιουργούνται από πέτρα, ενώ αργότερα υιοθετήθηκε το τσιμέντο και το μέταλλο για την κατασκευή τους και η χρήση τους προοριζόταν για την αποθήκευση υλικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα σιλό της παλιάς ζυθοποιίας που λειτουργούσε στο κτίριο, χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση σιτηρών και είναι φτιαγμένα από βιομηχανικό μπετόν! Και κάπου ανάμεσα σε αυτά τα τεράστια τσιμεντένια σιλό, ο αρχιτέκτονας Arjaan De Feyter αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πολυτελές και απολύτως ατμοσφαιρικό διαμέρισμα!

Το έκτασης 200 τ.μ. σπίτι “απλώνεται” ανάμεσα σε τέσσερις κυκλικούς χώρους και είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από τσιμέντο. Η καινοτομία στην ανακατασκευή του έγκειται στο γεγονός πως οι σχεδιαστές επέλεξαν μεν με σεβασμό να διατηρήσουν ατόφια την αρχική κυκλική δομή του κτιρίου, αλλά έκαναν ένα πραγματικά πρωτότυπο βήμα προσπαθώντας να... τετραγωνίσουν τον έναν από τους τέσσερις κύκλους, ώστε έστω και ένας χώρος του σπιτιού να αποκτήσει πιο “συνηθισμένη” γεωμετρική όψη. Επιπλέον, προχώρησαν στην προσθήκη δύο κάθετων τοίχων που διατρέχουν όλη την έκταση του σπιτιού, δίνοντας την ευκαιρία να διαχωριστούν τα δωμάτια, αλλά και να δοθεί έμφαση στον αντισυμβατικό χαρακτήρα του.

Με την είσοδο στο σπίτι, συναντά κανείς το πρώτο σιλό στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο ένας τοίχος για να χωρίζει την έκταση σε διάδρομο-φουαγιέ, μπάνιο και γραφείο. Προχωρώντας στο διάδρομο “ανοίγει” το δεύτερο σιλό, το οποίο στεγάζει το σαλόνι. Ένας τέλειος τσιμεντένιος κύκλος με δύο παράθυρα και στο κέντρο του λινές κουρτίνες που χρησιμοποιούνται για την καλύτερη ακουστική του χώρου. Ο χτιστός oversized καναπές και τα custom-made σκουρόχρωμα ξύλινα έπιπλα δια χειρός De Feyter εντείνουν τη μονοχρωματική προσωπικότητα του διαμερίσματος. Από το σαλόνι, οδηγείται κανείς στο τρίτο σιλό που είναι και εκείνο που... τετραγωνίστηκε. Μέσα του βρίσκεται η κουζίνα και η τραπεζαρία, ενώ πρόκειται για το μοναδικό χώρο με υπερμεγέθεις τζαμαρίες που “βλέπουν” στο κανάλι πλάι στο οποίο βρίσκεται το σπίτι. Η κουζίνα είναι κατασκευασμένη από σκουρόχρωμο ασβεστόλιθο και σταχτί ξύλο με φυσικές υφές. Ο λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο “τετραγωνισμένο” σιλό για να στεγάσει τους χώρους εστίασης είναι ο στόχος να γίνουν και περισσότερο cozy και οικείοι!

Στο τέταρτο και τελευταίο σιλό του διαμερίσματος βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με το en suite μπάνιο. Εκεί βρίσκεται και ο δεύτερος τοίχος που προστέθηκε στο κτίριο, ο οποίος έχει επενδυθεί επίσης με γκρι ξύλο και χρησιμεύει για τη “φιλοξενία” της γκαρνταρόμπας των ενοίκων. Μινιμαλισμός και έμφαση στη μονοχρωμία και τα ακατέργαστα υλικά είναι η φιλοσοφία του σχεδιασμού, με στόχο να δοθεί όχι ένα neutral, αλλά ένα naturel αποτέλεσμα!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις πώς έχει διαμορφωθεί το εκπληκτικό Silo Apartment!

 

Το μονοχρωματικό και απόλυτα κυκλικό σαλόνι είναι ένας φουτουριστικός χώρος γεμάτος μυστηριακή αύρα και καινοτόμα σχεδιαστική ματιά.

 

Το διαμέρισμα είναι εξολοκλήρου επενδυμένο με βιομηχανικό μπετόν σε όλες τις επιφάνειές του, ενώ απολύτως πρωτότυπη είναι η απουσία πορτών σε όλους τους χώρους του.

 

Η πολυτελής και stylish κουζίνα βρίσκεται στο μοναδικό “τετραγωνισμένο” δωμάτιο του σπιτιού, με το σκουρόχρωμα ξύλο και τον γκρι ασβεστόλιθο να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία.

 

Η τραπεζαρία έχει άμεση θέα στο κανάλι που βρίσκεται πλάι στο διαμέρισμα, “αγκαλιάζοντας” το φυσικό φως.

 

Το γραφείο του σπιτιού συναντάται επίσης σε ένα από τα κυκλικά σιλό του σπιτιού, ενώ ένας κάθετος τοίχος το διαχωρίζει από το μπάνιο και το φουαγιέ.

 

Το υπνοδωμάτιο βρίσκεται στο τελευταίο σιλό του διαμερίσματος και “φιλοξενεί” το δεύτερο τοίχο της κατασκευής, αποκτώντας πολυδιάστατο χαρακτήρα.

 

Το en suite μπάνιο του δωματίου κυριαρχείται από το τσιμέντο, μιας και η ντουζιέρα είναι χτιστή, αλλά και τον γκρι ασβεστόλιθο που επενδύει τις επιφάνειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ