Κάντε αναρρίχηση στα αναρριχητικά πεδία της Θεσσαλίας - Δείτε τον αναλυτικό οδηγό
Φεβρουάριος 12, 2018

Κάντε αναρρίχηση στα αναρριχητικά πεδία της Θεσσαλίας - Δείτε τον αναλυτικό οδηγό

Sports

Ακόμα μια φυσική δραστηριότητα που προσφέρει η Θεσσαλία είναι η αναρρίχηση. Το Laif σας παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό με τα αναρριχητικά πεδία που βρίσκονται δίπλα μας!

Αναρριχητικά πεδία στο Γάβρο

Bραχώδεις σχηματισμοί και συμπλέγματα ανάλογα με αυτά των Μετεώρων θα βρείτε στο αναρριχητικό πεδίο του Γάβρου που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα κατευθυνόμενοι προς Γρεβενά.

Ετσι, το αναρριχητικό πεδίο Γάβρου αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν και κάτι άλλο εκτός από τις διαδρομές των Μετεώρων και της Θεόπετρας. Αποτελείεται από 10 βράχους με 50 διαδρομές.

 

Αναρριχητικά πεδία Νομού Καρδίτσας | Μουζάκι

Αναρρίχηση στο Μουζάκι - με 60 διαδρομέςΤο αναρριχητικό πεδίο στο Μουζάκι βρίσκεται έξω από το χωριό συνεχίζοντας το δρόμο με κατεύθυνση προς τη λίμνη Πλαστήρα. Στην πινακίδα που βρίσκουμε (μερικά λεπτά αφού βγούμε από το Μουζάκι) στρίβουμε δεξιά προς Πορτη και ανηφορίζουμε το δρόμο και αφήνουμε το αυτοκίνητό μας στο άνοιγμα που θα βρείτε μετά τη δεύτερη στροφή και ακολουθήστε το μονοπάτι. Το πεδίο είναι από ασβεστολιθικά πετρώματα, έχει διαδρομές με επίπεδα δυσκολίας μεταξύ 4c και , έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και μόνιμα ρελέ και ασφάλειες. Είναι κατάλληλο για αναρρίχηση όλο το χρόνο.Το πεδίο είναι 12 χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο της Πύλης και 41 χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο των Μετεώρων. Κοντινές επιλογές διαμονής που μπορείτε να επιλέξετε, είναι τα ακόλουθα: i) σε ένα ξύλινο σπίτι στη βάση του πεδίου (για 8 άτομα), ii) στο χωριό Μουζάκι, ή iii) στο χωριό Πύλη. Επίσης αξίζει μια επίσκεψη για canyoning στο φαράγγι Μέγα Ρέμα, το οποίο είναι πολύ κοντά.

 

μουζάκι αναρρίχηση ελάτη περτουλι μουζάκι αναρρίχηση πυλη ελατη δραστηριότητες μουζάκι αναρρίχηση ελάτη πυλη

 

Αναρριχητικά πεδία στα Μετέωρα

Μετέωρα - με 700 περίπου διαδρομές.
Οι βράχοι των Μετεώρων αποτελούν διεθνή προορισμό για τους λάτρεις του σπορ από όλο τον κόσμο. Διαθέτει διαδρομές όλων των δυσκολιών στους βράχους που δεν υπάρχουν τα μοναστήρια με κάποιες να πλησιάζουν τα 1000 μέτρα ύψος. Το πέτρωμα των Μετεώρων είναι κροκαλοπαγές με πολλά μικρά χαλίκια.

Θεόπετρα - με 70 περίπου διαδρομές.
Το πεδίο της Θεόπετρας απέχει μόλις λίγα λεπτά πριν συναντήσουμε τα Μετέωρα κατευθυνόμενοι από Τρίκαλα. Ξεχωρίζει από το βράχο που βλέπουμε στα δεξιά μας καθώς προσεγγίζουμε τα Μετέωρα. Στη βάση του βράχου βρίσκεται και το χωριό της Θεόπετρας. Το επισκέπτονται πολλοί λόγω το ότι είναι πολύ κοντά στα Μετέωρα. Αξιοσημείωτο είναι και το σπήλαιο της Θεόπετρας που βρίσκεται στο βράχο με τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια.

 

Αναρριχητικά πεδία στον Κόζιακα

 

Μπορεί ο κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός της Θεσσαλίας να είναι τα Μετέωρα αλλά στο νομό Τρικάλων πέρα των Μετεώρων μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση και σε δύο άλλα πεδία, σε αυτό της Πύλης και της Ελάτης. Και τα δύο αναρριχητικά πεδία έχουν εύκολη πρόσβαση, πανέμορφη θέα στο καταπράσινο τοπίο και είναι κοντά σε ανεπτυγμένα χωριά που έχουν τουρισμό χειμώνα-καλοκαίρι. Φυσικά σε κοντινή απόσταση μόλις 10-15 λεπτά από την Πύλη βρίσκεται και το πεδίο στο Μουζάκι.

Για να βρεθείτε στην Πύλη και την Ελάτη ακολουθήστε το δρόμο από την πόλη των Τρικάλων προς Πηγή-Λυγαριά-Παλαιομονάστηρο (εδώ θα βρείτε και δρόμο προς Λίμνη Πλαστήρα) και αργότερα Πύλη. Η Πύλη απέχει  περίπου 20 λεπτά από τα Τρίκαλα και περίπου άλλα τόσα απέχει και η Ελάτη από την Πύλη.

Αναρρίχηση στην Πύλη - με 70 περίπου διαδρομές.

Το πεδίο βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά μετά το χωριό Πύλη αφού προχωρήσουμε και συναντήσουμε τη γέφυρα Κονδύλη (τσιμεντένια γέφυρα μετά το πέτρινο γεφύρι) παρκάρουμε αμέσως στα αριστερά, όπου υπάρχει και ξύλινη ταμπέλα για το πεδίο και ανηφορίζουμε το χωματόδρομο που βρίσκεται απέναντι και σε 30 περίπου λεπτά πεζοπορίας βρίσκουμε το πεδίο με 70 διαδρομές διαφορων επιπέδων.
Αξιοθέατα στην Πύλη: Πέτρινο γεφύρι Αγ. Βησσαρίωνα, Μονή Πόρτας Παναγιάς, Μονή Αγίου Βησσαρίωνα.
Αναρρίχηση στην Ελάτη - με 6 διαδρομές.
Αφού προχωρήσουμε από την Πύλη συναντάμε την Ελάτη μετά από 13 χιλιόμετρα. Πάνω από το χωριό βρίσκεται ο ‘’Κόκκινος Βράχος’’ ένας ασβεστόλιθος 60 μέτρων με έξι διαφορετικές διαδρομές που φαίνεται και από το δρόμο μέσα στο χωριό.
Για να βρεθούμε στο χώρο του πεδίου ακολουθούμε τη μικρή ταμπέλα που θα δούμε στα δεξιά μας λίγο μετά τη μικρή πλατεία του χωριού. Ακολουθήστε τον ανηφορικό δρόμο και στο τέλος του κάντε δεξιά στο χωματόδρομο.

Αναρριχητικά πεδία στην Όθρυ

Η Όθρυς είναι οροσειρά της Θεσσαλίας που την χωρίζει από την Στερεά Ελλάδα και βρίσκεται στη δυτική Μαγνησία.

Ανάβρα- με 49 διαδρομές.
Για να βρεθούμε στα πεδία της Ανάβρας κατευθυνόμαστε στρίβοντας από την Εθνική Οδό από τον Αλμυρό, περνάμε μέσα από την Ευξυνούπολη με κατεύθυνση προς την Ανάβρα. 8 χιλιόμετρα μετά το χωριό Νεοχωράκι και μετά την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στρίβουμε αριστερά στον χωματόδρομο και καταλήγουμε στην κορυφή του πεδίου. Το δεύτερο πεδίο (Τομέας Γ') βρίσκεται αν συνεχίσουμε από το δρόμο που βρισκόμασταν ακόμα περίπου 4 χιλιόμετρα. Είναι μεγαλύτερης δυσκολίας πεδίο με sport διαδρομές που κοιτάει προς το Νότο και κατάλληλο για αναρρίχηση όλο το χρόνο.
Κωφοί (Τομέας Α') - με 19 διαδρομές.
Τα πεδία των Κωφών βρίσκονται περίπου 15 λεπτά από τον Αλμυρό με κατεύθυνση το χωριό των Κωφών. Το βλέπουμε στα δεξιά μας καθώς ανεβαίνουμε, παρκάρουμε στο άνοιγμα που έχει και περπατάμε άλλα 15λεπτά. Εχει νότιο προσανατολισμό και είναι κατάλληλο για αναρρίχηση όλο το χρόνο.
Κωφοί (Τομέας Β')- με 22 διαδρομές.
Το δεύτερο πεδίο βρίσκεται λίγα μέτρα παρακάτω που βρίσκουμε τη ταμπέλα και ακολουθούμε το μονοπάτι δίπλα από το ρυάκι. Έχει 22 διαδρομές sport χαρακτήρα με δυτικό προσανατολισμό και καλύτερες εποχές για αναρρίχηση την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Αναρριχητικά πεδία στα Τέμπη

Στο νομό Λάρισας υπάρχουν τρία αναρριχητικά πεδία με 91 διαδρομές, όλα στην κοιλάδα των Τεμπών, εύκολα προσβάσιμα δίπλα από την Εθνική οδό.

Τέμπη - με 19 διαδρομές με βαθμό δυσκολίας από 6c έως 8b.
Από την Θεσσαλονίκη οδηγείτε προς τη Λάρισα και αμέσως μετά το σταθμό ΟΣΕ της Ραψάνης και πριν τη γέφυρα του Πηνειού παρκάρετε στο πάρκινγκ αριστερά σας και κατευθύνεστε προς το τούνελ του τρένου και περπατάτε πάνω στις παλιές ράγες του τρένου όπου μετά από λίγο συναντάμε το πεδίο.
Το δεύτερο πεδίο στα Τέμπη βρίσκεται αν συνεχίσουμε να περπατάμε παρακάτω από το πρώτο πεδίο και βρούμε το μονοπάτι που οδηγεί στο πεδίο. Αποτελείται από 32 διαδρομές δυσκολίας 5a -8a.

Μέγας Λάκκος - με 40 διαδρομές δυσκολίας απο 5c εως 8a

Το βρίσκουμε καθώς ερχόμαστε από τη Λάρισα στρίβοντας δεξιά για Στόμιο, μετά απο μερικά μέτρα αφήνετε το αυτοκίνητο σας, 600 μέτρα μετά περίπου ανηφορίζουμε μέσα από το ρέμα του βουνού για να συναντήσουμε το πεδίο.

Αναρριχητικά πεδία στο Πήλιο

Η Μαγνησία έχει επτά πεδία που προσφέρουν καλές και δυνατές διαδρομές. Τα πεδία του Πλατανιά, του Πάου και του Μυλοποτάμου βρίσκονται στην ανατολική Μαγνησία στο Πήλιο ενώ τα υπόλοιπα στη δυτική στο όρος Όθρυς.

Πλατανιάς - με 18 διαδρομές.

Με 18 διαδρομές το πεδίο το βρίσκουμε νοτιοδυτικά της Αργαλαστής και δίπλα από την παραλία του Μικρού. Κατάλληλο για αναρρίχηση όλο το χρόνο.
Info: Στον Πλατανιά θα βρείτε και κάμπινγκ για να μείνετε.
Κοντινές παραλίες: Μικρό, Χοντρή Αμμος, Κατηγιώργης.
Σπηλιά Πάου - με 16 διαδρομές.
Από την Αργαλαστή κατευθυνόμαστε προς την παραλία του Πάου. Το πεδίο είναι κατάλληλο για αναρρίχηση όλο το χρόνο και έχει 16 διαδρομές με επίπεδα δυσκολίας από 5a έως 8b.
Κοντινές παραλίες: Κάλαμος (βόρεια), Χόρτο (νότια)
Κοντινά χωριά: Αργαλαστή, Χόρτο, Λαύκος.
Μυλοπόταμος - με 14 διαδρομές.
Η γνωστή παραλία του Μυλοποτάμου εκτός από μπάνιο προσφέρει και 14 διαδρομές με επίπεδα δυσκολίας απο 5b έως 7b. Για να φτάσουμε στο πεδίο κατευθυνόμαστε προς τη παραλία και στο τέλος του δρόμου στο πάρκινγκ κατεβαίνουμε τις σκάλες για να βρεθούμε στη βάση του.
Κοντινές παραλίες: Φακίστρα-Νταμούχαρη (βόρεια), Λαμπινού (νότια).
Κοντινά χωριά: Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Ξορίχτι.
Αλλες δραστηριότητες: ιππασία στην Τσαγκαράδα, πεζοπορία στα μονοπάτια,

Πηγή: enjoythessaly.com

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ