Κάνε κάτι διαφορετικό - Κάνε canyoning στα φαράγγια της Θεσσαλίας
Οκτώβριος 09, 2017

Κάνε κάτι διαφορετικό - Κάνε canyoning στα φαράγγια της Θεσσαλίας

Sports

Canyoning στo Πήλιο

Η ακριβής ορολογία Canyoning στα ελληνικά είναι διάσχιση φαραγγιών και περιλαμβάνει και άλλα αθλήματα όπως κολύμβηση, ορειβασία και αναρρίχηση. Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου υπάρχουν πέντε φαράγγια, του Μυλοποτάμου, της Φακίστρας, της Νταμούχαρης και πιο βόρεια το Μέγα Γαλανόρεμα και το Καλοκαιρινό με το καταρράκτη των 160 μέτρων.

Μυλοποτάμου
H κατάβαση διαρκεί 3 ώρες περίπου και μπορεί να το τολμήσει ο οποιοσδήποτε και σε επίπεδο αρχαρίου που έχει μία στοιχειώδη φυσική κατάσταση! Η

καταλληλότερη περίοδος για να το επισκεφθείτε είναι από Ιανουάριο μεχρι Μάιο διότι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι στεγνό, την Άνοιξη όμως και μετά από έντονες βροχοπτώσεις μετατρέπεται σε χείμαρρο!

Φακίστρας
Είναι ένα μοναδικό φαράγγι σε ομορφιά που ξεκινά από την Τσαγκαράδα και τελειώνει στην μοναδική σε ομορφιά παραλία της Φακίστρας. Το συγκεκριμένο φαράγγι είναι κατάλληλο για όλους αρχάριους και μη, η κατάβασή του διαρκεί 3 ώρες και μπορείτε να το επισκεφθείτε όλο το χρόνο!

Νταμούχαρης
Βρίσκεται ανάμεσα από το Μούρεσι και τη Νταμούχαρη. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από το χωριό Μούρεσι και το τέλος της κατάβασης γίνεται στην παραλία της Νταμούχαρης σε περίπου 3 ώρες. Νερό έχει μόνο το χειμώνα.

Μέγα Γαλανόρεμα
Βρίσκεται στην Ζαγορά Πηλίου με καταρράκτη 90 μέτρων. Από τη μέση μέχρι το τέλος του συναντάμε λιμνούλες και τσουλήθρες καθιστώντας το φαράγγι ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα.  Διάρκεια κατάβασης φαραγγιού 4 ώρες περίπου.

Καλοκαιρινό
Βρίσκεται στο Βόρειο Πήλιο ανάμεσα από δύο πανέμορφα χωριά του Πηλίου, τη Ζαγορά και το Πουρί. Χωρίζεται σε δύο σκέλη, το σκέλος Μέγας Βράχος έχει τον ψηλότερο καταρράκτη του φαραγγιού με ύψος 160 μέτρα και θέα το Πήλιο και το Αιγαίο πέλαγος.

Λιμνιώνα
Διάρκεια κατάβασης 2 ώρες.

Λαμπινού
Διάρκεια κατάβασης 3 ώρες.

Canyoning στο Όρος Όθρυς

Κακόρεμα Α' και Β'
Tο Κακόρεμα προσφέρει δύο διαδρομές. Το φαράγγι είναι κοντά στο χωριό Κοκκωτοί στην δυτική Μαγνησία. Οι δύο διαδρομές είναι το Κακόρεμα Α’ και το Κακόρεμα, το πρώτο έχει 17 τεχνικές καταβάσεις, καταρράκτες με νερό όλο το χρόνο, μικρής δυσκολίας με διάρκεια κατάβασης περίπου τις 3 ώρες. Το Κακόρεμα B' ή Κακόρεμα Αλμυρού είναι ένα εύκολο φαράγγι με 7 καταβάσεις, σπηλιές και στενά σημεία.

Φαράγγι Μαυρομάτη
Βρίσκεται στη δυτική Μαγνησία νότια  του χωριού Βρύναινα και δυτικά του χωριού Αγιος Ιωάννης, είναι μικρής δυσκολίας με rapel και τσουλήθρες. Διάρκεια κατάβασης 3-4 ώρες.

Φαράγγι Νεροσπηλιάς
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοκκωτοί, με 13 τεχνικές καταβάσεις και συνεχόμενα rapel. Διάρκεια κατάβασης 3 ώρες. Ακόμη στη Νεροσπηλιά θα βρείτε τη μεγαλύτερη σπηλιά στην Ελλάδα με μήκος 1.400 μέτρα.

Φαράγγι Τσιγγανόρεμα Α' και Β'
Το φαράγγι χωρίζεται σε δύο μέρη το Α’ και το Β’ . Το Α’ έχει στενά σημεία, καταρράκτες και τσουλήθρες ενώ το Β΄είναι πιο δύσκολο στην κατάβασή του.

Canyoning στον Κίσσαβο

Καλυψώ
Το φαράγγι ''Καλυψώ'' είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι, από τα πιο όμορφα της Ελλάδας, με βαθιές πεντακάθαρες λίμνες στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον οικισμό του Κόκκινου Νερού στα παράλια του νομού Λάρισας με εύκολη πρόσβαση. Μία μοναδική κατάβαση με θέα το Αιγαίο!

Το πρώτο μέρος του φαραγγιού διαθέτει 6 rapel με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 60 μέτρα. Οι τρεις καταρράκτες στο τέλος του φαραγγιού φτάνουν μέχρι τα 70 μέτρα ύψος περίπου και καταλήγουν στη θέση «Κολυμπήθρα», όπου ο επισκέπτης μπορεί να παραμείνει και να απολαύσει τα ιαματικά νερά.
Η διαδρομή προς το φαράγγι είναι πανέμορφη μέσα από το κατάφυτο σηματοδοτημένο μονοπάτι που μας οδηγεί στη βάση του καταρράκτη.
Κοντινά ξενοδοχεία: Κόκκινο Νερό, Καρίτσα, Στόμιο
Κοντινές παραλίες: Στόμιο, Πλατιά Αμμος, Κόκκινο Νερό, Τσιλιγιώργος, Πηγάδι.

kalipso kissavos kalιpso kissavos

Καλυψώ

Κακόσκαλα Κουτσουπιάς
Γειτονικό φαράγγι με αυτό της Καλυψώς, στις ανατολικές παρυφές του Κισσάβου. Βρίσκεται πάνω από το χωριό της Κουτσουπιάς και έχει νερό όλο το χρόνο, αν και η καταλληλότερη περίοδος να το διασχίσει κανείς είναι η Άνοιξη. Στις 4 ώρες που χρειάζονται περίπου για την κατάβασή του θα συναντήσουμε οχτώ καταβάσεις, με τις δύο μάλιστα να είναι στα 25 μέτρα σχηματίζοντας όμορφους καταρράκτες. Αρκετή βλάστηση και ογκόλιθοι, κυρίως προς το τέλος του φαραγγιού, συμπληρώνουν την εικόνα. Γενικά φαράγγι με όμορφες εικόνες και καταρράκτες, αλλά με μεγάλες μετακινήσεις σε χωματόδρομους ωστόσο.

Κοντινές παραλίες: Κουτσουπιά, Παλιουριά.

koutsoupia kissavos

διπλός καταρράκτης 20 μέτρων

koutsoupia kissavos10 koutsoupia kissavos12

 

Ρακοπόταμος
Φαράγγι στο δάσος Μαυροβουνίου με καταρράκτες και λίμνες μέσα σε πυκνή βλάστηση με συνολικά 8 rapel. Η διαδρομή καταλήγει στην παραλία του Ρακοποτάμου που είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νομού Λάρισας που την επιλέγουν πολλοί νέοι στην οποία θα βρείτε και δύο ταβέρνες και ένα bar. Κοντινή παραλία είναι η εξίσου όμορφη ακτή Παπακώστα. Αναλυτικά διαβάστε στο άρθρο μας για όλες τις παραλίες του νομού Λάρισας.
Επιλογές για διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και φαγητό στην ακτογραμμή του Αγιοκάμπου-Βελίκας-Σωτηρίτσας. Κλείστε εδώ τη διαμονή σας στα ξενοδοχεία στον Αγιόκαμπο.

φαραγγι ρακοποταμος

Η είσοδος γίνεται στα 350 μέτρα υψόμετρο. Αρχικά κινούμαστε σε ρεματιά, χωρίς καταρράκτες και κολυμπάμε σε μεγάλες βάθρες κατά διαστήματα. Μετά από λίγη ώρα η μορφολογία του φαραγγιού αλλάζει και περπατάμε πλέον σε βράχινη κοίτη. Το φαράγγι στενεύει και ακολουθούν τρεις όμορφες καταβάσεις. Στη συνέχεια υπάρχει εναλλαγή ρεματιάς-φαραγγιού και όμορφη θέα στη θάλασσα κατά σημεία. Στο τέλος παρουσιάζει μεγάλες κατακριμνήσεις βράχων. Το μήκος του φαραγγιού είναι 4 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν αρκετά σημεία με περπάτημα. Έχει 8 καταβάσεις με τη μεγαλύτερη στα 25 μέτρα.

rakopotamos11 rakopotamos12 rakopotamos13 rakopotamos14 rakopotamos16 rakopotamos18 rakopotamos20 rakopotamos22 rakopotamos24

Ενα μέρος του κειμένου και φωτογραφιών ανήκει στο http://canyoning-caving.blogspot.gr creative commons CC 3.0 Αναφορά Πηγής

Πηγή: enjoythessaly.com

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ