Χωροχρονική ανάλυση εμπορικών δραστηριοτήτων και τυπολογίες αστικών γειτονιών σε περιβάλλον GIS - Η περίπτωση της πόλης της Λάρισας
Νοεμβρίου 23, 2016

Χωροχρονική ανάλυση εμπορικών δραστηριοτήτων και τυπολογίες αστικών γειτονιών σε περιβάλλον GIS - Η περίπτωση της πόλης της Λάρισας

Bloggers

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το 14ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας «Η Χαρτογραφία σε έναν Κόσμο που αλλάζει», που διοργάνωσε  η Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδας (ΧΕΕΕ), με την υποστήριξη, της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ και της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

Στο Συνέδριο, που τελούσε  υπό την αιγίδα της ΙCA,( Διεθνής Επιτροπή για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά)  παρουσιάστηκαν 66 εργασίες επιστημόνων, μελετητών, ερευνητών ,   από πανεπιστήμια, πολυτεχνεία, τεχνολογικά ιδρύματα, από φορείς του δημοσίου  και ιδιωτικού τομέα. Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα συμβολής της χαρτογραφικής επιστήμης και τεχνολογίας στην ιστορία, αρχαιολογία και τον πολιτισμό, στις γεωχωρικές πληροφορίες, το περιβάλλον, την ποιότητα και τα πρότυπα, τις χαρτογραφικές εφαρμογές στην εκπαίδευση και την κοινωνία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την καθημερινή ζωή κ.ά.

xartes2

Η Χαρτογραφία, αποτελεί σπάνιο παράδειγμα επιστήμης, που αν και από τις αρχαιότερες, υπήρξε πάντα δραστήρια και ζωντανή, έχοντας στις κρίσιμες αλλαγές τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Οι τεχνολογικές εξελίξεις βέβαια δεν είναι παρά ο απόηχος ευρύτερων διεργασιών κοινωνικού, οικονομικού, πολιτικού, πολιτισμικού κλπ. χαρακτήρα που με το χρόνο διαμορφώνουν την όψη του κόσμου και αλλάζουν τη μορφή του. Στο πλαίσιο αυτό και η σύγχρονη Χαρτογραφία διαθέτει πλέον τα μέσα και τις δυνατότητες να οργανώνει και να αποτυπώνει όλες τις εκφάνσεις των φαινομένων του Γεωχώρου, με ποικιλία μέσων και τρόπων και με πολυπληθέστερους δημιουργούς και αποδέκτες απ’ ότι στο παρελθόν, διευρύνοντας έτσι τα γνωστικά της πεδία καιτις εφαρμογές της.
Κύριοι στόχοι της ΧΕΕΕ, εκτός του θεμελιώδους, της ανάπτυξης και διάδοσης της επιστήμης της τέχνης και της τεχνολογίας της Χαρτογραφίας στην Ελλάδα είναι κυρίως τρεις: Η οργάνωση των τακτικών Εθνικών Συνεδρίων Χαρτογραφίας, από το 1994 (ετήσιων μέχρι το 1998, ανά διετία από τότε). Η συμμετοχή στο έργο της ICA και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε χαρτογραφικά θέματα, μέσω του διαδικτύου.Έχει εκδώσει  τους 13 μέχρι τώρα τόμους των Πρακτικών των συνεδρίων που πραγματοποίησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και συμμετέχει   ενεργά στις δραστηριότητες της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης, όπως στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια χαρτογραφίας, στον διεθνή παιδικό διαγωνισμό χαρτών (1ο βραβείο το 2015 στο Ρίο ντε Τζανέιρο), στο Διεθνές Έτος Χαρτών «Αγαπάμε τους Χάρτες» 2015-2016 κ.ά.

 

Χωροχρονική ανάλυση εμπορικών δραστηριοτήτων και τυπολογίες αστικών γειτονιών σε περιβάλλον GIS. Η περίπτωση της πόλης της Λάρισας.

 eikona1

 Από τις 66 εργασίες και Posters ενδιαφέρουσα  συμμετοχή ήταν από την Λαρισαία στην καταγωγή Φουρλή Λιάνα Μηχανικό Χωροταξίας & Ανάπτυξης του ΑΠΘ και κατόχου μεταπτυχιακού στην Χωρική Ανάλυση και Διαχείριση του Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με επιβλέπων καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  Γεώργιο Φώτη που αφορούσε την πόλη της Λάρισας.

Σκοπός της εργασίας της ήταν  η χωροχρονική ανάλυση της κατανομής των εμπορικών δραστηριοτήτων και η αποκωδικοποίηση των προτύπων γειτονιάς που δημιουργούνται στην πόλη της Λάρισας.

xartes1

Απώτερος στόχος ήταν η καταγραφή των λειτουργιών που συγκεντρώνονται σε μία αστική γειτονιά και ο τυπολογικός προσδιορισμός τους βάσει των μεταξύ τους αποστάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκαν  και διασαφηνίστηκαν η έννοια της γειτονιάς και ειδικότερα της γειτονιάς εμπορικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, επιλέχτηκαν πέντε (5) βασικές λειτουργίες εμπορικού χαρακτήρα και μέσω της εφαρμογής μεθόδων και τεχνικών γεωχωρικής ανάλυσης προσδιορίστηκαν  οι μεταξύ τους χωροχρονικές σχέσεις και συσχετίσεις.

Ειδικότερα, υπολογίστηκαν τα ποσοστά ενεργών και διαγραμμένων επιχειρήσεων για τη χρονική περίοδο 2009 - 2014 καθώς και η διαχρονικότητα κάθε δραστηριότητας στη διάρκεια αυτών των ετών. Ακολούθως, χωρίστηκαν  οι χρήσεις σε δύο κατηγορίες τις συμπληρωματικές και τις ανταγωνιστικές και βάσει των μεταξύ τους αποστάσεων εντοπίζονται οι επιμέρους γειτονιές της πόλεις οι οποίες μέσω της χρήσης δεικτών γενικής και τοπικής χωρικής αυτοσυσχέτισης κατατάσσονται σε επιμέρους κατηγορίες σε συνάρτηση με σταθερά σημεία του ιστού της πόλης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσέγγισης που ακολουθήθηκε, συμπαγείς γειτονιές εμπορικών δραστηριοτήτων εξακολουθούν και δημιουργούνται, με το βαθμό ανάμειξης και πληρότητάς τους να  συναρτάται με την απόσταση τους από το εκάστοτε κέντρο.

xartes3

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ