Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο στη Λάρισα από τον σκηνοθέτη ΒασίληΛουλέ σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκηκαι την Κοιν.Σ.Επ. «Νόον Έγνω» στις 5&6 Μαΐου 2018
Μάρτιος 30, 2018

Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο στη Λάρισα από τον σκηνοθέτη ΒασίληΛουλέ σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκηκαι την Κοιν.Σ.Επ. «Νόον Έγνω» στις 5&6 Μαΐου 2018

Art

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -  Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρακαι τηνΚοιν.Σ.Επ. «Νόον Έγνω» διοργανώνουν ένα διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο με τίτλο «Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση – Προσωπική μαρτυρία και ιστορία».

Μετά τις πετυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων 5 ετών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, το εργαστήριο διοργανώνεται και στην Λάρισα, με εισηγητή τον διακεκριμένο σκηνοθέτη. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών του ίδιου, ανάλυση, βιωματικές ασκήσεις και εφαρμογές. Ο Β. Λουλές κατάγεται από τα Τρίκαλα και είναι ο δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», της ταινίας μυθοπλασίας «Ένας λαμπερός ήλιος» και άλλων βραβευμένων έργων. Πολύ συχνά ταξιδεύει στην Αμερική και στην Ευρώπη προβάλλοντας τις ταινίες του σε γνωστά Πανεπιστήμια.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, σε απόφοιτους και σε φοιτητές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (Ιστορίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, εθνογραφίας, ψυχολογίας, λαογραφίας, κ.ά.), σε σκηνοθέτες και ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου, σε αφηγητές παραμυθιών και ιστοριών καθώς και σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ανθρωποκεντρικόντοκιμαντέρ.

 

Το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως, που δίνει τον λόγο στους αφανείς ήρωες της ζωής, στους απλούς ανθρώπους. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν, ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

 

Oι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητές τους ενώ βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της.

 

Τα δίδακτρα συμμετοχής ανέρχονται στο ποσό των 60€ ή 45€ για τους κατόχους φοιτητικής κάρτας ή κάρτας ανεργίας,για τον πλήρη κύκλο των δυο ημερών.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα.

Στο τέλος του σεμιναρίου, θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Αναλυτικές πληροφορίες:Βασίλης Λουλές vassilisloules@gmail.com

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής:Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Διαδικασία συμμετοχής: Οιενδιαφερόμενοι πρέπεινα επικοινωνήσουν με τον Β. Λουλέ προκειμένου να λάβουν την «Αναλυτική Περιγραφή του εργαστηρίου» και τη «Δήλωση Συμμετοχής».  Μέχρι την καταληκτική ημερομηνίαθα πρέπει να στείλουν στην ηλεκτρονική του διεύθυνση συμπληρωμένη τη Δήλωση συμμετοχής και να καταβάλουν τα δίδακτρα σε Τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου 2018, από τις10:00έως τις17:30στον χώρο της Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα(Γ. Παπανδρέου 2, 41334, Νεάπολη Λάρισας)με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) «Νόον Έγνω».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

 

Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση

Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία

 

Εισηγητής: Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης

 

δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά»

«Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»

«Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη»

 

 

Μετά τις πετυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων 5 ετών

στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

 

θα πραγματοποιηθεί στη ΛΑΡΙΣΑ

 

διήμερο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ

 

Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ώρες 10:00-17:30

 

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί

στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

(Γ. Παπανδρέου 2, 41334, Νεάπολη Λάρισας)

 

με τη συνεργασία της

Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) «Νόον Έγνω»

 

Διάρκεια Εργαστηρίου: 15 ώρες

(Ένα Σαββατοκύριακο με προβολές ταινιών και βιωματικές ασκήσεις)

 

Το Εργαστήριο κινείται στο χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ

με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα:

«Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία»

και η εκπαιδευτική διαδικασία θα έχει βιωματικό χαρακτήρα.

 

Δίδακτρα:

60€ ή 45€ εάν έχετε φοιτητική κάρτα ή κάρτα ανεργίας,

για τον πλήρη κύκλο των δυο ημερών

 

Αναλυτικές πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:

Βασίλης Λουλές

vassilisloules@gmail.com

 

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής:

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

Η Δήλωση Συμμετοχής γίνεται αποστέλλοντας

στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βασίλη Λουλέ

συμπληρωμένο το έντυπο Δήλωσης Συμμετοχής.

Παράλληλα, πρέπει μέχρι την Τετάρτη 25 Απριλίου

να έχουν καταβληθεί τα δίδακτρα σε Τραπεζικό λογαριασμό

που θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους.

 

Το Εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη όχι μόνον από τη διδασκαλία του στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια Αθήνας, Θεσ/νίκης και άλλων πόλεων ή στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε πάνω από 35 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

 

 

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

 

Το Εργαστήριο αυτό κινείται στο χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα «Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία» και η εκπαιδευτική διαδικασία θα έχει ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ χαρακτήρα.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, σε ιστορικούς επιστήμονες, σε μελετητές της τοπικής Ιστορίας, σε κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, ψυχολόγους, σε όσους ασχολούνται με την προφορική ιστορία, σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του θεάτρου και του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς) αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του σύγχρονου ντοκιμαντέρ.

 

Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά και την προφορική ιστορία, υπομονή και περιέργεια.

 

Το ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως, που δίνει τον λόγο στους αφανείς ήρωες της ζωής, στους απλούς ανθρώπους ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν, ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

 

— Πώς οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν να μοιράζονται μαζί μας τα βιώματά τους;

— Πώς μπορούμε να κάνουμε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο

εργαλείο του μαθήματος της Ιστορίας (και όχι μόνο!) μέσα στη σχολική τάξη;

— Πώς κινηματογραφούμε μαρτυρίες και αφηγήσεις με τρόπο ελκυστικό και

σύγχρονο; Ποιά είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης; Είναι ζήτημα τεχνικής,

«ψυχολογίας» ή κάτι άλλο;

— Πώς μπορούμε να βλέπουμε, να καταγράφουμε ή ακόμα και να διδάσκουμε τη

«μεγάλη» Ιστορία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων;

 

Με ΠΡΟΒΟΛΕΣ ταινιών και ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ θα αρχίσουμε να ανιχνεύουμε τα παραπάνω ερωτήματα.

 

Oι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητές τους ενώ βασικός ΣΤΟΧΟΣ του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της.

 

 

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

 

Σε ποιούς απευθύνεται το Κινηματογραφικό Εργαστήριο

 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, σε ιστορικούς επιστήμονες, σε μελετητές της τοπικής Ιστορίας, σε κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, ψυχολόγους, σε όσους ασχολούνται με την προφορική ιστορία, σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του θεάτρου και του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς) αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του σύγχρονου ντοκιμαντέρ.

 

Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά και την προφορική ιστορία, υπομονή και περιέργεια.

 

 

Με τι ασχολείται αυτό το Εργαστήριο

 

Το ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως, που δίνει τον λόγο στους αφανείς ήρωες της ζωής, στους απλούς ανθρώπους ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν, ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

 

Το Εργαστήριο θα κινηθεί στους παρακάτω ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ, με τα εξής ενδεικτικά ερωτήματα:

 

  1. Προφορική μαρτυρία και αφήγηση ιστοριών
  2. Χρήση του Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση
  3. Από τη μικρή, προσωπική ιστορία στη «μεγάλη», καθολική Ιστορία

 

 

Φιλοδοξία του Εργαστηρίου

 

Παρ’ όλο που σ’ αυτό το Εργαστήριο δεν προβλέπεται η δημιουργία ταινίας από τους συμμετέχοντες (αυτό θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο), ούτε η παροχή περαιτέρω εξειδικευμένων γνώσεων (πχ. μοντάζ), φιλοδοξούμε, στο τέλος, να μπορεί ο καθένας, έχοντας πάρει τα βασικά εργαλεία και μια μέθοδο εργασίας, να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του καταγραφή ιστοριών, μέσα στη σχολική τάξη, στη δική του ταινία και σε κάθε άλλη σχετική δράση του.

Η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της, είναι, παράλληλα, ένας πολύ βασικός στόχος αυτού του Εργαστηρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Λουλές

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ

 

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα.

 

Συνεργάστηκε με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου των Εξωτερικών (1997-2000) στην τεκμηρίωση, ταξινόμηση και αξιοποίηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων καθώς και με την ΕΡΤ (2001-2009) ως Συντονιστής στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους.

 

Οι ταινίες που έκανε τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.

 

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων, με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, καθολικής Ιστορίας.

 

Με τη χρηματοδότηση του ONASSIS FOUNDATION (USA) το φθινόπωρο του 2014 έκανε μια μεγάλη περιοδεία με το ντοκιμαντέρ του Φιλιά εις τα παιδιά σε 11 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.

Λεπτομέρειες εδώ: http://onassisusa.org/education/special-events (κατεβαίνοντας στη σελίδα, στο PREVIOUS EVENTS)

 

Από τότε, μετά από πρόσκληση άλλων Πανεπιστημίων, συνεχίζει τις περιοδείες στη Βόρειο Αμερική με τα έργα του Φιλιά εις τα παιδιά / Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος / Θηλειά.

Ανάμεσα στα περισσότερα από 35 μέχρι στιγμής Πανεπιστήμια που έχει επισκεφτεί είναι και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, PRINCETON, MICHIGAN, PENN, STONY BROOK, YORK, Mc GILL, SIMON FRASER, LOYOLA MARYMOUNT UNIVERSITY (Los Angeles), DUKE, INDIANA UNIVERSITY, DARTMOUTH COLLEGE, UCLA.

 

Τα 5 τελευταία χρόνια πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις καθώς και σε θερινά σχολεία πάνω σε θέματα όπως:

Το Ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, Μαρτυρία και Προφορική Αφήγηση, Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία, Κινηματογραφώντας αφήγηση παραμυθιών, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ, Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες.

 

Φιλμογραφία Β. Λουλέ (επιλογή)

 

2014  Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’

2014  Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

2012  Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

2012  Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

2005  Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

2000  Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999  Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

1996  Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

1993  Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990  Απών / μυθοπλασία 15’

 

 

Δείγματα από ταινίες του

 

Φιλιά εις τα παιδιά (Trailer)

http://youtu.be/qK1ibdvrGbE

 

Φιλιά εις τα παιδιά (4 αποσπάσματα)

http://youtu.be/B4iSC7uEo_w

http://youtu.be/ID-eXOxxRj4

http://youtu.be/b1pUzHfnsUw

http://youtu.be/6rrSpZoleg4

 

Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί (απόσπασμα)

https://www.youtube.com/watch?v=7IbgcfzCL3Y

 

Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη (απόσπασμα)

http://youtu.be/GJ5LNU0Ar3k

 

Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών (απόσπασμα)

http://youtu.be/R8T82mLjfa0

 

Θηλειά (πλήρης ταινία)

https://youtu.be/kc40Ap8f2g0

 

Στα ορεινά βοσκοτόπια (πλήρης ταινία)

https://www.youtube.com/watch?v=TxGtxOeNoTA&t=2s

 

Απών (πλήρης ταινία μικρού μήκους σε 2 μέρη)

α) http://www.youtube.com/watch?v=xYX35al4jW4

β) http://www.youtube.com/watch?v=CMV9epIzzRg

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Επικοινωνία: Βασίλης Λουλές

τηλ. 6944 524198

vassilisloules@gmail.com

http://www.facebook.com/vassilis.loules

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ