Αλέξης Μπατρακούλης: Ο Λαρισαίος παγκόσμιος πρεσβευτής του fitness που διεκδικεί το «Όσκαρ» του Προσωπικού Γυμναστή της χρονιάς
Ιούλιος 17, 2017

Αλέξης Μπατρακούλης: Ο Λαρισαίος παγκόσμιος πρεσβευτής του fitness που διεκδικεί το «Όσκαρ» του Προσωπικού Γυμναστή της χρονιάς

Αλέξης Μπατρακούλης

Για την κατάκτηση της κορυφής σε διεθνές επίπεδο, στο χώρο των επαγγελματιών του fitness, ετοιμάζεται ένας Έλληνας. Ο λόγος για τον Λαρισαίο Αλέξη Μπατρακούλη, ο οποίος καταγράφει ήδη μια λαμπρή και αξιοζήλευτη καριέρα σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πλέον διεκδικεί την κορυφή, αφού συγκαταλέγεται στη τελική τριάδα των υποψηφίων για το βραβείο του Προσωπικού Γυμναστή της χρονιάς παγκοσμίως, από τον διεθνή οργανισμό IDEA. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο βραβείο θεωρείται το Όσκαρ της βιομηχανίας του fitness τα τελευταία 35 χρόνια.

 Ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στην τελετή έναρξης του μεγαλύτερου συνεδρίου για επαγγελματίες της άσκησης παγκοσμίως, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ στις 19/7 μπροστά σε ένα κοινό 10.000 και πλέον επαγγελματιών από όλον τον κόσμο. Πλέον, ο Αλέξης Μπατρακούλης δραστηριοποιείται ως διεθνής εκπαιδευτής των επαγγελματιών fitnessστην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τις ΗΠΑ, διδάσκοντας το δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιασμένο στην άσκηση και την παχυσαρκία, προσπαθώντας να προετοιμάσει τους επαγγελματίες της άσκησης σε όλον τον κόσμο, ώστε να τεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στη μεγαλύτερη πρόκληση της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Για άλλη μια φορά το όνομα της Ελλάδας ακούγεται δυνατά έξω από τα σύνορα από έναν άξιο πρεσβευτή της στο χώρο της άσκησης και υγείας.

Ερ. Ποια είναι η εκπαιδευτική και επαγγελματική σου διαδρομή μέχρι σήμερα;

Απ. H διαδρομή μου ως επαγγελματίας στο χώρο του fitnessξεκίνησε πριν 22 χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές μου στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και σπούδασα αυτό που πάντα ονειρευόμουν και επιθυμούσα. Από δευτεροετής φοιτητής αναζήτησα την καινοτομία και την εξειδίκευση στον τομέα του fitnessμέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργάνωνε εκείνη την εποχή ο πρώτος ιδιωτικός φορέας επαγγελματικής κατάρτισης (GRAFTS) στον οποίο μάλιστα σήμερα αποτελώ υπεύθυνος του τομέα personaltraining. Από τότε έως και σήμερα υπήρξαν πολλά σημαντικά γεγονότα και αξιοσημείωτες στιγμές στην καριέρα μου. Αν πρέπει να συνοψίσω τη δραστηριότητά μου όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα έλεγα ότι η ενασχόλησή μου με το χώρο της μαζικής άσκησης (ομαδικά προγράμματα και εξατομικευμένη άσκηση) συνοδεύτηκε με τη δυνατότητα να υπηρετήσω αυτόν τον τομέα τόσο ως προπονητής όσο και ως εκπαιδευτής επαγγελματιών που επιθυμούν την εξειδίκευση και την επιμόρφωση σε αυτό το πεδίο μέσω της δια βίου μάθησης. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια επικαιροποίησης μέσω διεθνών πιστοποιήσεων από τους κορυφαίους οργανισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης επαγγελματιών άσκησης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επίσης και συμμετοχής στα μεγαλύτερα συνέδρια του κλάδου στο εξωτερικό αλλά και ολοκλήρωσης μεταπτυχιακών σπουδών και ερευνητικής δραστηριότητας στην ειδικότητα της άσκησης και υγείας. Όλα τα παραπάνω μου έδωσαν τη δυνατότητα να προσκληθώ και να εργαστώ ως Ειδικός Εμπειρογνώμονας και Μέλος σημαντικών Επιτροπών από Επιστημονικές Εταιρείες και Οργανισμούς που ασχολούνται με την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

 

Ερ. Με τι ακριβώς ασχολείσαι αυτόν τον καιρό;

Απ. Ο χρόνος μου καθημερινά απορροφάται ως προσωπικός γυμναστής παρέχοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε ασκούμενο κοινό της Λάρισας που επιδιώκει να πετύχει τους στόχους του μέσα από επιστημονική καθοδήγηση και εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης. Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα ως εκπαιδευτής ενηλίκων σε διάφορες δομές εκπαίδευσης (μη τυπική και άτυπη μάθηση) παρέχω σεμινάριαεξειδίκευσης και επιμόρφωσης στο γνωστικό πεδίο του fitnessτόσο θεωρητικού όσο και πρακτικού περιεχομένου σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, έχω επεκτείνει αυτή τη δραστηριότητα σε πολλές χώρες του εξωτερικού διδάσκοντας ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για επαγγελματίες του fitnessπου ενδιαφέρονται να εξειδικευθούν στην άσκηση και την παχυσαρκία. Για την ακρίβεια αυτό το διάστημα έχω ήδη ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία που θα καλύψει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τις ΗΠΑ σε συνεργασία με τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς φορείς στην κάθε χώρα.

Ερ. Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με την άσκηση;

Απ. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν λάτρης της κίνησης και της σωματικής δραστηριότητας. Στα σχολικά μου χρόνια ασχολήθηκα με τον Κλασικό Αθλητισμό και ειδικότερα με τα 400μ. όπου και αγωνίστηκα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο μέχρι την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο. Η άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μου και πέρα από πάθος, είναι στάση ζωής και μια νοοτροπία που με χαρακτηρίζει γενικότερα σαν άνθρωπο.

Ερ. Τι ακριβώς είναι το βραβείο του Προσωπικού Γυμναστή της χρονιάς και πόσο σημαντικό είναι για εσένα να το κερδίσεις;

Απ. Το συγκεκριμένο βραβείο θεωρείται το «Όσκαρ» της βιομηχανίας του fitness για τους επαγγελματίες της με ειδίκευση στο Personal Training. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το απονέμει ο διεθνής οργανισμός IDEA με έδρα τις ΗΠΑ, που εδώ και 35 χρόνια διοργανώνει τα κορυφαία επαγγελματικά συνέδρια και το δίκτυό του είναι το μεγαλύτερο σε όλον τον κόσμο. Ο κάτοχος αυτού του βραβείου είναι πάντα ένας καταξιωμένος και παγκοσμίως αναγνωρισμένος Προσωπικός Γυμναστής με πολυετή πείρα και πολλές επιτυχίες στη διεθνή σκηνή. Η παρουσία μου ως ένας από τους τρεις τελικούς υποψήφιους για το 2017 είναι ίσως η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου. Η συμμετοχή μου και μόνο στην τελική τριάδα μεταξύ αρκετών χιλιάδων υποψηφιοτήτων από τις 5 ηπείρους, αποτελεί μια ηθική επιβράβευση και ένα τεράστιο κίνητρο για συνεχή πρόοδο, καινοτομία και αριστεία στον επαγγελματικό στίβο. Ένα επιπλέον γεγονός που με τιμάει αφάνταστα και ειλικρινά επισκιάζει οποιαδήποτε ανησυχία για το αν τελικά θα είμαι αυτός που θα κερδίσει ή όχι, είναι το στοιχείο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ένας μη Αμερικανός έχει επιλεχθεί ως τελικός υποψήφιος. Αυτό και μόνο είναι μια μοναδική διάκριση για το πρόσωπό μου αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις τη διαφορά σε διεθνές επίπεδο σε αυτή βιομηχανία και η κυριαρχία των Αμερικανών σε όλα τα επίπεδα είναι ξεκάθαρη.

Ερ. Πόσο δύσκολο για έναν από την επαρχία να διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο σε παγκόσμιο επίπεδο;

Απ. Για να είμαι ειλικρινής, είναι απίστευτη πρόκληση και πραγματικά πολύ δύσκολο το εγχείρημα να δηλώσεις παρών με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσωπικά ακόμα και σε εθνικό επίπεδο, το γεγονός ότι κάποιος ζει και δραστηριοποιείται στην επαρχία, δεν είναι το εφαλτήριο που μπορεί να σε εκτοξεύσει σε δημοσιότητα, η οποία με τη σειρά της θα σε φέρει πιο κοντά σε επαγγελματικές ευκαιρίες και σε ανθρώπους «κλειδιά» που θα σε υποστηρίξουν και θα σε προτείνουν σε νέες και ελπιδοφόρες δραστηριότητες. Αυτό βέβαια εμένα προσωπικά ποτέ δε με πτόησε. Μετά από 22 χρόνια ενασχόλησής μου ως επαγγελματίας μπορώ να διατυπώσω μια προσωπική άποψη και να αναφέρω ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν από το ίδιο το άτομο. Τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας, επιμονής και υπομονής, καθώς και πίστης στους προσωπικούς στόχους. Θεωρώ τίποτα δεν μπορεί να υπερνικήσει την εσωτερική δύναμη που ο καθένας έχει και όταν κάποιος πραγματικά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, πάντα αποζημιώνεται από το τελικό αποτέλεσμα.

Ερ. Θεωρείς ότι αξίζει τις θυσίες που έκανες για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο;

Απ. Δε θα άλλαζα ούτε μία μέρα και ούτε μία απόφαση από αυτές που πήρα στην καριέρα μου. Κάθε δυσκολία είναι μια νέα τονωτική ένεση για περισσότερη προσπάθεια και κάθε αποτυχία είναι το καλύτερο μονοπάτι για την επόμενη επιτυχία που έρχεται εφόσον συνεχίσεις να κυνηγάς βέβαια το όνειρό σου, με μεγαλύτερο πάθος και μεθοδικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις τους δρόμους που εσύ θέλεις να βαδίσεις και να είσαι ο αποκλειστικά υπεύθυνος της πορείας που θα διανύσεις.

Ερ. Πως συμβουλεύεις τους νέους επαγγελματίες του κλάδου σου που ξεκινούν την καριέρα τους;

Απ. Εφόσον κάποιος επιλέξει αυτό το συγκεκριμένο πεδίο να υπηρετήσει ως επαγγελματίας, πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει «πρωταθλητισμό». Αυτό συνεπάγεται θυσίες, στιβαρή εκπαίδευση και επικαιροποίηση (ακαδημαϊκό πτυχίο, διεθνείς επαγγελματικές πιστοποιήσειςκαι συνεχιζόμενη κατάρτιση-επιμόρφωση), πάθος για αυτό-βελτίωση, επιμονή και κυρίως αγάπη για το εργασιακό αντικείμενο. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμόζει αυτό που διδάσκει, να ενημερώνεται σε επιστημονικό επίπεδο, να αναπτύσσει τις επικοινωνιακές δεξιότητές του και να εκπέμπει πάντα την ιδιότητά του σε κάθε περιβάλλον και οποιαδήποτε περίσταση με κύριο άξονα την επιθυμία του να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων που τον εμπιστεύονται, ώστε να προωθήσει βέλτιστα την ιδέα της δραστήριας ζωής.

Ερ. Τι θεωρείς ότι κερδίζει κανείς ασχολούμενος με την άσκηση;

Απ. Σε αυτήν την ερώτηση έχει απαντήσει επαναλαμβανόμενα η επιστημονική κοινότητα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αποδέχεται τα οφέλη της άσκησης στην υγεία (σωματική και ψυχική), αλλά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Εγώ απλά θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να κάνω μια αναφορά στο γεγονός ότι παρόλο που έχουμε τα περισσότερα και τα πιο συγκλονιστικά ερευνητικά ευρήματα για τις θετικές επιδράσεις της άσκησης στην υγεία του ανθρώπου από ποτέ, η συμμετοχή στη φυσική δραστηριότητα και στη συστηματική άσκηση δεν παρουσιάζει κάποια εκρηκτική αύξηση. Επιπλέον, όλες οι χρόνιες παθήσεις που οφείλονται στον τρόπο ζωής και οδηγούν στη μείωση της ποιότητας ζωής αλλά και του προσδόκιμου ζωής παρουσιάζουν συνεχώς μια αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θεωρώ ότι οφείλεται στο γεγονός πως τόσο η επιστημονική κοινότητα της ιατρικής όσο και της άσκησης δεν έχουν συστηματικά προσπαθήσει να εργαστούν κάτω από την ίδια ομπρέλα, ώστε να διαδώσουν δυναμικά το μήνυμα ότι η άσκηση είναι φάρμακο. Λείπει η σωστή επικοινωνία με αποτέλεσμα η πληροφορία να μην έρχεται με τον κατάλληλο τρόπο στον τελικό αποδέκτη. Ουσιαστικά λείπουν οι παρακινητές, οι κινητροδότες και οι εμπνευσμένοι επαγγελματίες που ως πρότυπα θα πρεσβεύουν ιδανικά την άσκηση και θα είναι σε θέση να γεφυρώσουν το χάσμα από την επιστημονική έρευνα στην πρακτική εφαρμογή σε ρεαλιστικές συνθήκες.

Ερ. Ποια απαραίτητα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας της άσκησης προκειμένου να δώσει στους ασκούμενούς του τις σωστές βάσεις;

Απ. Η νοοτροπία του προπονητή μεταλαμπαδεύεται στον κάθε ασκούμενο. Για το λόγο αυτό, η προτεραιότητα πρέπει να είναι όχι μόνο η εκγύμναση με βάση τον προσωπικό στόχο του ασκούμενου, αλλά και η εκπαίδευσή του σε θέματα άσκησης, υγείας και ευεξίας. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί μια ουσιαστική και κρίσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά του ασκούμενου, η οποία θα αποτελεί την παρακαταθήκη του επαγγελματία σε ένα άτομο που με τη σειρά του θα μεταδώσει το μήνυμα στο δικό του κοινωνικό περιβάλλον. Άρα δεν αρκούν μόνο οι τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις στο αντικείμενο της άσκησης, αλλά χρειάζονται κάποιες επικοινωνιακές δεξιότητες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να μεταφερθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές τις πληροφορίες στον κάθε ασκούμενο.

Ερ. Πως πιστεύεις ότι βοηθά το personal training σε σχέση με την απλή δραστηριότητα σε ένα γυμναστήριο;

Απ. Η εξατομικευμένη άσκηση με προσωπική επίβλεψη είναι μια παροχή που λειτουργεί ως πηλός που πλάθεται στο καλούπι της κάθε περίπτωσης. Ουσιαστικά σε μια επιβλεπόμενη συνεδρία, ο καταρτισμένος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει και να τροποποιήσει το πρόγραμμα άσκησης απόλυτα στις ατομικές ανάγκες, προτεραιότητες και ιδιαιτερότητες του κάθε ασκούμενου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ασκούμενος πολλές φορές καλείται να αυτοσχεδιάσει, να αντιγράψει ή να συμμετέχει σε ομαδικά ή ατομικά προγράμματα που δεν είναι κατάλληλα και ασφαλή με βάση το ιστορικό υγείας, την προπονητική ηλικία και τον προσωπικό στόχο του.

Ερ. Θεωρείς ότι οι Έλληνες και δη οι Λαρισαίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας;

Απ. Δυστυχώς η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν σε δείκτες υπερβαρότητας και παχυσαρκίας τόσο σε παιδιά και εφήβους όσο και σε ενήλικες συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εντονότερο πρόβλημα. Δε γνωρίζω αν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ανά περιοχή στην Ελλάδα. Στην πόλη της Λάρισας πάντως τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι υπάρχει μια αύξηση στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέσα από καθημερινό βάδισμα και περιστασιακή συμμετοχή σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης που παρέχονται από επιχειρήσεις γυμναστηρίων σε ολόκληρη την πόλη.

Ερ. Θα ήθελες να μας δώσεις κάποιες απλές, καθημερινές συμβουλές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ειδικά των μικρών παιδιών;

Απ. Είναι τεκμηριωμένο ότι η αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση και η ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά είναι τα 2 κλειδιά επιτυχίας. Υπάρχουν δημοσιευμένες κατευθυντήριες γραμμές για παιδιά/εφήβους και ενήλικες, οι οποίες συνιστούν ειδικά στην περίπτωση των πρώτων, τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά μέσω δημιουργικής εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου σε διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. σπίτι, σχολείο, αθλητισμός, κ.α.). Σχετικά με τους ενήλικες, οτιδήποτε λιγότερο από 150 λεπτά εβδομαδιαίως σε φυσική δραστηριότητα ή οργανωμένη άσκηση καθιστούν το άτομο υποκινητικό και προάγουν την εμφάνιση πολλών διαφορετικών χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τη σωματική αδράνεια και το μη ενεργό τρόπο ζωής.

Ερ. Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου σε επαγγελματικό επίπεδο;

Απ. Τα σχέδιά μου πλέον έχουν επικεντρωθεί στην εκγύμναση όχι μόνο υγιούς πληθυσμού, αλλά και ατόμων με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές, πνευμονικές, μεταβολικές, μυοσκελετικές) μέσω συστηματικής συνεργασίας με επαγγελματίες της υγείας (καρδιολόγους, παθολόγους, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους-διατροφολόγους). Μέσα από την εμπειρία των μεταπτυχιακών μου σπουδών, την ερευνητική ενασχόληση, αλλά και την επαγγελματική πιστοποίηση από διεθνείς φορείς που ασχολούνται με την άσκηση και την υγεία, επιθυμώ να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτό το πεδίο ως Ειδικός Άσκησης για Υγεία. Επιπλέον, θα επεκτείνω τη διεθνή δράση μου στο εξωτερικό ως εκπαιδευτής επαγγελματιών που επιθυμούν να γίνουν μέρος μιας παγκόσμιας λύσης ενάντια στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας υγείας στον πλανήτη μας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ